Fordon

Priskrig på elbilar som knappt finns

Mitsubishi iMiEV
Mitsubishi iMiEV

Mitsubishi planerar en kraftig prissänkning på sin elbil iMiEV, och Nissan lovar sätta en rimlig prislapp på den elbil som ska presenteras 2 augusti.

Publicerad

Serietillverkningen av Mitsubishis elbil iMiEV har nu kommit igång. Bilen kan ännu inte köpas, bara hyras, och än så länge endast i Japan. Men från nästa år ska den även nordamerikanska och europeiska kunder kunna hyra och på sikt köpa bilen.

Priset i Japan ligger idag på närmare 390000 kronor, men vid gårdagens bolagsstämma meddelade Mitsubishichefen Osamu Masuko att priset kan komma att nästan halveras framöver om japanska staten går in med utlovade skattesubventioner för bränslesnåla bilar.

Samtidigt gör idag Nissanchefen Carlos Ghosn vid det företagets bolagsstämma ett utspel och lovar sätta en "rimlig" prislapp på den elbil som Nissan ska lansera den 2 augusti.

Carlos Ghosn poängterar att man planerar att börja sälja elbilar i Japan och USA nästa år, och börja masstillverkning 2012. Dyra elbilar är inget för Nissan, påpekar Ghosn för nyhetsbyrån ap.

Carlos Ghosn avfärdar kritiken mot att Nissan inte tagit fram en elhybrid, likt Toyota och Honda, och säger att han tycker marknaden för elhybrider är för liten.