Premiär för 32 meter långa lastbilar

2014-12-08 10:07  
Dubbelt upp. De 31,67 meter långa ekipagen tar två contrainrar vardera. I dag premiärkördes de långa lastbilarna. Foto: ARJ Transport

Tillstånden blev klara till sist. I dag gjordes premiärturen med lastbilar på 32 meter mellan Falköping och Skara.

I dag på morgonen tog åkeriföretaget ARJ Service två stycken 31,67 meter långa ekipage i drift. Fordonen, som transporterar gods åt Jula, kan ta två containrar per ekipage. De ska gå i skytteltrafik mellan Falköping, dit godset transporteras med järnväg, till Julas centrallager i Skara 2,7 mil därifrån.

- Premiären gick bra trots att det är jättehalt här på morgonen. Med de här ekipagen får vi med dubbelt så mycket gods. Det ger framför allt en miljömässig vinst, men vi hoppas på en ekonomisk vinst också, säger Monica Jonsson, vd för ARJ Service.

Hon berättar att det varit en lång process att få tillstånd för de långa lastbilarna. Nu gör en ändring i trafikförordningen att ekipage på upp till 32 meter får trafikera den aktuella vägsträckan fram till december 2017. I somras hade åkeriföretaget en tillfällig dispens att köra sträckan, bland annat för att kontrollera att inga refuger är i vägen.

Fordonen kommer att rulla 18 timmar per dygn. De tidigare lastbilarna har fraktat 14 containrar per dag, men Monica Jonsson räknar inte med att de nya kommer att kunna fördubbla den transportmängden till 28 containtrar per fordon och dag. Orsaken är att det tar lite längre tid att lasta på och av den dubbla lasten.

 

Charlotta von Schultz

Mer om: Lastbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt