Fordon

PR-kampanj för Rafale i Brasilien

Rafale har hittills bara sålts till franska flygvapnet. Foto: Dassault
Rafale har hittills bara sålts till franska flygvapnet. Foto: Dassault
Anne Lewis Olsson Foto: Saab
Anne Lewis Olsson Foto: Saab

Rafale har goda chanser att vinna upphandlingen av nya stridsflygplan Brasilien. Det hävdar Frankrikes premiärminister François Fillon, som i dag torsdag inleder ett tre dagar långt besök i Brasilien.

Publicerad

François Fillon säger sig vara övertygad om att Rafale, från franska tillverkaren Dassault, vinner den pågående upphandlingen av 36 nya stridsflygplan i Brasilien.

-Vi känner oss trygga eftersom vi anser att den franska offerten är den bästa med en teknologiöverföring som saknar motstycke, sa han på onsdagen i en exklusiv intervju i den brasilianska inflytelserika tidningen La Folha.

Utöver svenska det svenska stridsflygplanet Jas 39 Gripen från Saab, deltar också amerikanska FA-18 eller Super Hornet från Boeing i konkurrensen.

Det franska statsbesöket äger rum veckan efter att Frankrikes försvarsminister Gérad Longuet i en TV-intervju nyligen

uttalat att serieproduktionen av Rafale måste upphöra runt 2018 om inte tillverkaren lyckas med en exportaffär framöver.

Det fick Dassault-direktören Serge Dassault att ryta till och kontra med att bolaget inte är beroende av den franska staten, eftersom 75 procent av omsättningen härrör från försäljning av civila flygplan.

-Frankrike har ännu inte lyckats exportera Rafale och har under hösten stött på dubbla motgångar. Dels i Dubai, där anbudet från Eurofighter antogs, dels i Schweiz där regeringen beslutat att gå vidare med Gripen, säger Anne Lewis-Olsson, informationsansvarig för Saabs affär i Brasilien, till Ny Teknik.

Rafales misslyckande i dessa fall har slagits upp stort av brasilianska medier på senare tid, uppger hon, liksom en granskande rapport kring Rafale-projektet från den franska nyhetsbyrån AFP.

Brasiliens köp är avhängigt den ekonomiska utvecklingen i landet. Brasiliens president Dilma Rouseff har i uttalanden dock låtit förstå att man planerar att ta upp flygplansköpet för övervägande någon gång i början av 2012.

François Fillon lyfter i intervjun med La Folha på torsdagen fram det pågående, alltmer täta fransk-brasilianska samarbetet kring försvarsmateriel. Han betonar också Frankrikes roll som stormakt och att Frankrike kämpar för att Brasilien ska få en plats som permanent medlem i FNs tunga säkerhetsråd.

Vid ett besök på den franska flygbasen Saint-Dizier i måndags, där han delade ut utmärkelser till franska Rafale-piloter som deltagit i den franska Libyen-insatsen, uppgav François Fillon att "Frankrike inte i något fall tänker överge Rafale" och berömde planets insats i Libyen.

Saab tar å sin tur bland annat till Facebook för att vinna brasilianska röster för Gripen.

Via en tävling på Facebook har man korat tre vinnare som nu till helgen ska få provflyga en Gripen i en simulator som satts upp i anslutning till ett stort Formel-1-rally i Brasiliens huvudstad Brasilia. Vinnarna får också bland annat träffa den brasilianske kända racerföraren Nelson Piquet.