Powercell expanderar i Kina: ”Avgörande att vi finns på plats”

2019-10-24 10:57  
Per Wassén, vd Powercell, i företagets bränslecellslabb i Göteborg. Foto: Johan Kristensson

Den svenska bränslecellstillverkaren Powercell tror starkt på Kina. Nu etablerar företaget ett dotterbolag i Shanghai.

Kina är redan en mycket viktig marknad för Göteborgsbaserade Powercell. I fjol uppgick försäljningen i landet till drygt 19 miljoner kronor, motsvarande 21 procent av totalförsäljningen, och utgjorde därmed den näst största marknaden. Störst blev Tyskland med drygt 27 miljoner kronor.

Kina har länge stöttat både inhemsk batteriproduktion och elbilar. Landet har blivit världens största litiumjoncellsproducent liksom världens största marknad för elbilar. Men nu förväntas tekniken kunna stå på egna ben och subventionerna har i stället börjat styras över mot bränsleceller och vätgas.

Alla tillstånd klara för Powercell

Svenska Powercell, som utvecklar och tillverkar bränsleceller, vill förstås inte missa den möjligheten och meddelar nu att de har fått alla tillstånd för att etablera ett dotterbolag i kinesiska Shanghai. Företagets försäljningschef för Asien, Yibo Zhao, blir chef för det nya bolaget som enbart ska syssla med försäljning, inte tillverkning.

– Kina ligger före när det gäller bränslecellsteknologin och för Powercell är det avgörande att vi finns på plats och kan dra nytta av de satsningar som landet gör, säger Per Wassén, vd för Powercell, i ett uttalande.

Fortfarande liten marknad för bränslecellsfordon

Marknaden för bränslecellsfordon är fortfarande liten i Kina. Powercell räknade i fjolårets årsredovisning med att omkring 1 000 fordon förväntades tas i drift under 2018. Företaget har bland annat levererat bränslecellsstackar till kinesiska bolaget Wuhan Tigers två testbussar, som sedan ett år tillbaka trafikerar Optics Valley i staden Wuhan.

Utöver det svenska moderbolaget har Powercell sedan tidigare ett dotterbolag i tyska Frankfurt. Företaget har även distributörer i Sydafrika, Japan och Sydkorea.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt