Fordon

Porsche och Boeing bygger en flygande bil för lyxkunder

Foto: Boeing
Foto: Boeing
Foto: Boeing
Foto: Boeing

Den osannolika duon ska undersöka marknaden för urban, luftburen mobilitet i premiumsegmentet. I samarbetsavtalet ingår även att Porsche och Boeing ska bygga en flygande bil tillsammans.

Publicerad

En studie utförd av Porsche Consulting 2018 förutspådde att marknaden för urban mobilitet kommer att ta fart efter 2025. Därför har biltillverkaren nu skrivit under ett ”memorandum of understanding” med Boeing. Samarbetsavtalet handlar dels om att man ska undersöka marknaden för en urban, luftburen mobilitet i premiumsegmentet – och eventuellt utveckla ett nytt ekosystem för detsamma.

– Porsche är ute efter att öka vidden som sportbilstillverkare genom att bli ett ledande märke för premium-mobilitet. I förlängningen skulle det här kunna innebära en flytt in i den tredje dimensionens resande. Vi kombinerar styrkorna hos två ledande globala företag för att möta ett segment som är en potentiell nyckelmarknad för framtiden, säger Detlev von Platen, som sitter i ledningen för Porsches försäljnings- och marknadsavdelning i ett pressmeddelande.

Som en del av partnerskapet ska Porsche och Boeing skapa ett internationellt team som bland annat kommer att utföra analyser kring marknadspotentialen för premium-farkoster. I överenskommelsen ingår nämligen att Porsche, Boeing och deras underbolag Aurora Flight ska utveckla en flygfarkost som lyfter och landar vertikal (VTOL).

Projektet får även ett tillskott av ingenjörer från dotterbolagen Porsche Engineering Services och Studio F.A. Porsche – för implementering och tester av en framtida prototyp. Men inga detaljer har släppts kring vilka specifikationer som de två bolagen vill att farkosten ska leverera.

– Det här samarbetet baseras på våra ansträngningar kring att utveckla nya ekosystem för mobilitet som är säkra och effektiva – och ger oss en chans att undersöka utvecklingen av ett fordon för urban premium-mobilitet tillsammans med ett ledande varumärke, säger Steve Nordlund, vice vd för Boeing Next.