Populärteknik

Pokémon Go har orsakat fordonsskador för flera miljarder

Pokémon Go har orsakat många fordonsrelaterade olyckor. Foto: TT
Pokémon Go har orsakat många fordonsrelaterade olyckor. Foto: TT

Tanken med Pokémon Go är att fånga Pokémons till fots. Många använder dock sina bilar – vilket har orsakat en rad olyckor.

Publicerad

Det finns alla möjliga sätt att bli distraherad på när man kör bil. Telefonsamtal, sms, byta låt, höja volymen och så vidare. Men en ny rapport med rubriken ”Death by Pokémon Go” pekar ut Nintendos populära spel som en stor orsak till många fordonsskador.

Ar-spelet Pokémon Go blev en omedelbar succé när det slog ner förra året. Alla ville spela – barn som vuxna. De små figurerna skulle fångas in. Men det finns också en mörk sida med spelet enligt rapporten.

På bara 148 dagar bidrog spelet till fordonsskador upp till 7,3 miljarder dollar i USA.

För att samla in data för studien analyserade forskarna kraschrapporter från Tippecanoe, Indiana för de fem månaderna det rörde. De upptäckte att förutom två dödsfall så uppstod ytterligare skador för mellan 5,2 och 25,5 miljoner dollar vid olyckor relaterade till spelet. Forskarna skalade sedan upp talen till hela USA:s befolkning för att få sitt totala svar – på över 100 000 olyckor.

Pokémon Go är skapat för att förflytta sig till fots och inte med bil – så var kommer alla dessa olyckor ifrån? Många av krascherna låg nära olika pokestops, vilka forskarna undersökte för att se om det faktiskt är spelet som var orsaken.

Forskarna drog slutsatsen att många människor körde runt dessa platser långsamt samtidigt som de satt som klistrade vid sina telefoner, en del gick också in och ut från sina bilar många gånger vid de här platserna. Antalet krascher var också mycket högre nära pokestops än vid till exempel gym, vilket stödjer forskarnas tes.