Plastätande katamaran ska åka jorden runt

2018-06-18 10:45  
Skiss av Plastic Odyssey Foto: IMOS Ship as a service

År 2020 ska den på världsturné - en 25 meter lång katamaran som går på plastavfall.

(Uppdaterad) I förra veckan invigde de franska grundarna av projektet Plastic Odyssey sin ”Ulysses”, en sex meter lång prototyp av en plastätande katamaran. Den fullstora båten kommer att bli 25 meter lång och ska åka runt jorden med hjälp av bränsle gjort på plastavfall.

”Vår båt är en sorts demonstrationsanläggning, en flytande verkstad för plaståtervinning. Vårt mål är att uppmuntra alla, runt om i världen, att skapa mikrofabriker som likt Ulysses klarar av att ge använd plast ett andra liv”, säger Alexandre Dechelotte, medgrundare av Plastic Odyssey till Le Parisien.

Plasten återanvänds i industrin

Tanken är att ta hjälp av lokalbefolkningen vid varje stopp för att samla in plastavfall, från framför allt stränder och längs kustlinjer. En del av plasten kommer att återvinnas och omvandlas för användning i den lokala industrin. Den plast som inte går att återvinna kommer att omvandlas till bränsle, genom pyrolys, ombord på båten.

Läs mer: Medelhavet fylls med plast – här är största nedskräparna

Den fullstora båten ska kunna behandla 1 ton plastavfall dagligen och producera mellan 700 och 1.000 liter bränsle.

”Med ett kilo plastavfall kan vi tillverka en liter diesel och bensin”, säger Alexandre Dechelotte.

Den fullstora katamaranen börjar byggas nästa år. Redan året därpå ska den bege sig ut på en tre år lång färd runt jorden för att öka medvetenheten om den stora mängden plast som slängs, och för att samla in samt återanvända, återvinna och omvandla plastavfall.

Ania Obminska

Mer om: Plast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt