Fordon

Plan störtade i Siljan – en död och en saknas

Ett mindre flygplan kraschade i Siljan under måndagseftermiddagen. Under kvällen deltar personal från räddningstjänsten, Sjöräddningssällskapet och polis i räddningsarbetet. Foto: Nisse Schmidt/TT
Ett mindre flygplan kraschade i Siljan under måndagseftermiddagen. Under kvällen deltar personal från räddningstjänsten, Sjöräddningssällskapet och polis i räddningsarbetet. Foto: Nisse Schmidt/TT

Ett mindre amfibieplan störtade i den nordöstra delen av Siljan, nära Sollerön, på måndagen. Två tyska män befann sig ombord vid olyckan, en har hittats död och en saknas.

Publicerad

– Det är vittnen som har sett och hört ett flygplan krascha ner i Siljan. Vi hittade bränsle på ytan och senare hittade vi också en person och lite vrakgods, säger Anders Lännholm, räddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen, till TT.

Det var enligt polisen en av räddningshelikoptrarna som efter en stunds sökande upptäckte den ene mannen i vattnet.

– Han fördes in till land och man påbörjade återupplivningsförsök men det fick avbrytas. Den döde mannen är i 60-årsåldern, säger Diana Qudhaib, presstalesperson vid polisen.

Twin Bee

Räddningsinsatsen efter den saknade piloten, en yngre man, avslutades på måndagskvällen.

– Det finns inga liv att rädda, sade Anders Lännholm.

Flygplanet som kraschade mot vattenytan är ett tvåmotorigt, USA-registrerat, amfibieplan, Twin Bee, byggt för att landa på vatten. Larmet om händelsen kom in vid 16.15-tiden på måndagen.

– Piloterna ska ha övat start och landning på vattnet. Inringare har hört en kraftig smäll. Vi vet inte vad som orsakat olyckan, det får utredas senare, säger Jonas Franzén, presstalesperson vid Sjöfartsverket.

Haverikommissionen ska utreda

Enligt Diana Qudhaib kommer sjöpolisen att återuppta sökandet efter den saknade mannen under tisdagen.

– Vi har inlett en förundersökning om vållande till annans död. Sedan kommer Haverikommissionen att utreda själva olyckan, säger hon.