Fordon

Pilot hyllas efter flygkrasch i Taipei

Taiwans luftfartsverk har belagt alla taiwanesiska ATR-plan med flygförbud efter flygkraschen i centrala Taipei Foto: TT
Taiwans luftfartsverk har belagt alla taiwanesiska ATR-plan med flygförbud efter flygkraschen i centrala Taipei Foto: TT

Flygexperter och privatpersoner öser beröm över piloten på flygplanet som i onsdags kraschade i en flod i Taiwan.

Publicerad

Han styrde olycksplanet bort från tätbefolkade områden och höga byggnader _ och sparade sannolikt människoliv.

– Att döma av flygrutten avvek piloten och försökte undvika hinder. Piloten gjorde uppenbarligen en medveten insats för att undvika ytterligare och onödiga förluster genom att landa i floden. Det var en mycket modig åtgärd, säger den Hongkong-baserade flyganalytikern Daniel Tsang till AFP.

Tidningen Apple Daily hyllade på förstasidan piloten Liao Chien-tsung för att ha "räddat Taipei".

Privatpersoner delade med sig av lovord och kondoleanser i sociala medier.

"Han är en hjälte", skriver Gin Oy, författare och skådespelare, om piloten på Facebook.

Ombord på olycksplanet fanns 53 passagerare och fem besättningsmedlemmar. Letandet efter 12 saknade efter kraschen fortsatte på torsdagen. Minst 31 av dem som var ombord på Trans Asias flight GE235 omkom.

– Vi har inte funnit överlevande eller kvarlevor efter 12 personer som saknas, men vi ger inte upp. Vi fortsätter att söka, säger Yeh Chun-hsing vid räddningstjänsten i Taipei till Reuters.

Taiwans president Ma Ying-jeou ägnade torsdagen åt visa de döda sin vördnad i ett gravkapell och att besöka skadade på sjukhus.