Fordon

”Optimismen var för stark”

Spaniens ekonomi visar tecken på återhämtning men problemen tar årtionden att lösa. Allt började med euron.

Publicerad

– Det var en framtidstro som växte fram om att Spanien hade tagit steget in i en helt ny miljö. Optimismen var för stark och det ledde till felinvesteringar inom exempelvis infrastruktur, säger Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, till Ny Teknik.

Enligt Bergqvist började Spaniens problem i samband med att euron skapades runt millennieskiftet. Landet fick då en alldeles för låg ränta som gjorde att det gick att hitta billig finansiering, bland annat till bostäder och infrastrukturprojekt.

Men det ledde också till att ekonomin växte för snabbt. Något som kunde ha bromsats med en stram finanspolitik med en ­restriktiv politik kring bidrag, skattesänkningar och andra offentliga investeringar.

– Men det gjorde man inte, säger Robert Bergqvist.

Följden blev en ekonomisk kris med en arbetslöshet på 27 procent i november 2013. Samtidigt lider Spanien fortfarande av en statskuld som år 2012 nådde rekord­höga 84 procent av landets BNP. Motsvarande siffra för Sverige är cirka 35 procent.

– Det finns ljusglimtar i spansk ekonomi. Nyckelindikatorer går åt rätt håll men nivåerna på skuldsättning och arbetslöshet ger tyvärr besked om att det kommer att ta lång tid för Spanien att komma tillbaka till ett normalt läge, säger Robert Bergqvist.