Omstridda elscootrar från Voi Technology kan förbjudas i Stockholm

2018-10-11 12:20  
Snart kan dagarna vara räknade för Voi Technologys elscootrar. Detta efter att upprörda stockholmare har klagat. Foto: Voi Technology

Älskade – och hatade. De nya el-scootrarna från svenska Voi Technologys rör upp starka känslor. Nu tittar Stockholms stad på ett förbud, skriver Di Digital.

I slutet av augusti började en ny typ av eldrivet fordon synas allt mer ofta på Stockholms gator.

Detta efter att det svenska uppstartsbolaget Voi Technologys lanserade en ny tjänst för uthyrning av tvåhjuliga el-scootrar.

I och med lanseringen placerade bolaget ut hundratals röd-svarta scootrar ut på stadens gator.

Tjänsten har snabbt blivit populär. Hittills har 45 000 användare kört över 85 000 kilometer med bolagets el-scootrar, enligt uppgifter från Voi Technology.

Men el-scootrars intåg har även möts av skarp kritik.

Enligt tjänstens upplägg kan el-scootrarna parkeras var som helst efter användning. Tanken är att fordonen sedan ska plockas upp på plats av nästa användare.

Problemet är att scootrarna ofta kan bli liggande mitt på trottoarerna, vilket riskerar att leda till olyckor och trafikkaos.

Efter att ha fått in ett tiotal klagomål från medborgare tittar Stockholms stad nu på ett möjligt förbud av Vois fordon, skriver Di Digital.

– Flera medborgare har skrivit om att det är arga över var scootrarna står. Vissa tror också att staden står bakom dem, säger Johan Sundman, ansvarig för transportfrågor på Trafikkontoret i Stockholms stad, till sajten.

Bolaget som vill hyra ut transportmedel behöver ett särskilt tillstånd från staden. Men för att få detta tillstånds krävs ofta att företaget också hyr marken där transportmedlet är parkerat när det inte används.

Att elscootrarna inte har någon fast parkeringsplats innebär att Voi Technologys skulle kunna nekas detta tillstånd av Stockholms stad.

– Jag har ingen åsikt om det enskilda bolaget, men just belamringen av elscootrar överallt är vi oroade för och något vi tittar på, säger Johan Sundman.

I en kommentar till Di Digital skriver Voi Technology att bolaget har som avsikt att följa rådande och framtida regleringar kring tjänsten. Vidare säger bolaget att ett möte med Stockholms stad redan är inbokat.

"Vi är såklart öppna för att betala en avgift eller skatt till kommunen för att få använda stadens gator, men vi avböjer att kommentera frågan och avvaktar vårt möte för att diskutera detta direkt med staden i nästa vecka.”

Det är inte bara i Stockholm som el-scootrarna har väckt ilska. Fordon liknade dem som Voi Technology hyr ut har redan förbjudits i San Fransisco, till exempel.

Detta har dock inte avskräckt Voi Technology, som nyligen expanderade till Barcelona och planerar att även rulla vidare till Italien, Frankrike och Portugal i framtiden.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt