Vi har för närvarande problem med inloggningen och har därför låst upp premiumartiklarna. Vi jobbar på problemet och hoppas lösa det så snart som möjligt!

Ökad svensk försäljning av biodrivmedel

2017-09-21 11:12  
Foto: Erik Simander / TT

Försäljningen av biodrivmedel ökade med elva procent under årets första sju månader, jämfört med motsvarande period i fjol.

Till och med juli såldes 1,1 miljoner kubikmeter biodrivmedel, enligt preliminära siffror från Svenska Petroleum- och Biodrivmedelinstitutet.

I juli var ökningen 16 procent jämfört motsvarande månad 2016 och utvecklingen drevs av HVO, vätebehandlad vegetabilisk olja.

Försäljningen av etanol och FAME, som tillverkas av olika typer av oljeväxter och blandas i diesel, sjönk.

Förnybara biodrivmedel

Hvo: 11,5 TWh.

Vätgasbehandlad växtolja (se artikeln bredvid).

Fame: 3 TWh.

Fame är en dieselersättning som framställs mest från raps.

Etanol: 1,3 TWh.

Etanol framställs i svenska anläggningar, mest från spannmål, och minskar utsläppen väsentligt. I andra länder är klimatnyttan inte så stor, på grund av stor användning av konstgödsel och pesticider. Internationellt är sockerrör en stor råvara, särskilt i Brasilien. Etanol kan också använda skogsråvara.

Biogas: 1,3 TWh.

Biogas, blandat med en allt mindre mängd fossil gas, kommer från reningsverk, avfallsdeponier, rötning av biologiskt nedbrytbart hushållsavfall, gödsel i jordbruket och biprodukter från etanolframställning, med mera. Den är mycket effektiv för att minska växthusgasutsläpp.

TWh avser energiinnehåll i konsumerade biodrivmedel i Sverige.

Källa: Energimyndighetens rapport ER 2017:12

Mer om: Biobränslen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt