Fordon

Nya tekniken gör fälgarna bredare vid dåligt väglag

Continentals nya fälgar ska göra bilen säkrare. Foto: Continental
Continentals nya fälgar ska göra bilen säkrare. Foto: Continental

Continental har utvecklat fälgar som kan bli bredare när du kör. Tekniken kombineras med mikrokompressorer som justerar däcktrycket. En ställbar kontaktyta mot vägen gör bilen säkrare, och potentiellt snålare.

Publicerad

Just nu spottar Continental ur sig nya innovationer. På Frankfurtmässan presenterar däcktillverkaren bland annat ContiSense och ContiAdapt, två nya koncept som ska bidra till en ökad säkerhet och högre komfort.

Att båda systemen ger en konstant övervakning av däckens tillstånd är kanske inte så överraskande. Den stora nyheten är tekniken som anpassar däckets karaktär efter underlaget.

ContiAdapt kombinerar mikrokompressorer i hjulet som justerar däcktrycket, med en fälg där bredden är ställbar. De två innovationerna innebär att man ändra storleken på däckets kontaktyta beroende på hur krävande underlaget är.

Fyra olika kombinationer av däckstryck/dimension ska täcka in alla tänkbara förhållanden. Vid halt väglag är ett lågt däckstryck och en maximal yta optimalt – och systemet tillåter ett väldigt lågt tryck, ned till en bar. Det kan exempelvis vara användbart när man är insnöad i en p-ficka, eller vid svartis.

Läs mer:

Men allt handlar inte om dåligt grepp. Om man exempelvis kör på torr motorväg så är ett högt däckstryck och en liten kontaktyta perfekt för att minska rullmotståndet, och ge en tystare kupé. ContiAdapt ökar alltså inte bara säkerheten, utan kan även sänka förbrukningen och ge en skönare åktur när körningen inte kräver maximalt grepp.

Det andra systemet tar dagens däcktrycksövervakning till en helt ny nivå. Continental har utvecklat gummiblandningar som leder ström, och i ContiSense används materialet för att skicka signaler från gummibaserade sensorer. De mäter kontinuerligt däckets mönsterdjup och temperatur – om mätvärdena avviker från den fastslagna normen så informeras föraren direkt. Sensorerna kan också läsa av information om vägen, exempelvis asfaltens temperatur och om snöförhållanden råder. Uppgifterna kan överföras till bilen eller förarens smartphone. Om ett föremål penetrerar däcket så bryts en krets, vilket omedelbart aktiverar ett larm.

Continental har tagit fram ett däckskoncept som förenar ContiSense och ContiAdapt. Det har dessutom tre olika mönsterbanor, för våt, hal eller torr vägbana. Detta innebär helt olika fotavtryck vid justering av fälgarnas bredd och trycket i däcken. 2014 lanserade Continental sin REDI-sensor, teknik som låter däcken kommunicera med bilen. Tillverkaren anser deras vidareutvecklade system kommer vara ett väldigt lämpligt komplement i framtidens elbilar, och autonoma fordon.