Fordon

Nya magnetsvävtåg kräver egen kärnreaktor

JR Tokai kör maglevtåg på en provbana i Japan

Den planerade magnetsvävarlinjen mellan Tokyo och Osaka som järnvägsbolaget JR Tokai vill ta i drift 2025 kräver en effekt som motsvarar en stor kärnreaktor.

Publicerad

Bland de undersökningar som görs kring en planerad magnetsvävarförbindelse mellan de japanska städerna finns även en kalkyl över om elnätet klarar av att försörja maglevtågen med ström.

JR Tokai slår nu fast att 1 procent av den el som produceras i de tre regioner tågen passerar behövs för driften av tågen.

Effekten som nämns är 1300 MW el, alltså lika stor effekt som i en större kärnreaktor.

Man har nu bedömt att energibolagen i regionen kan svara för en sådan leverans utan att behöva bygga ut. Energiföretagen Tokyo Electric Power, Chubu Electric Power och Kansai Electric Power uppger att man beräknar 8 procents reserveffekt även under de heta sommarmånaderna, när luftkonditioneringsutrustningar ökar elanvändningen extremt.

I tidigare bedömningar av effektbehovet för magnetsvävartågen har man kalkylerat med att flera nya kärnreaktorer skulle behövas.

Magnetsvävarna ska rusa fram i hastigheter på omkring 500 km/h på den 55 mil långa sträckan mellan Tokyo och Osaka. Kostnaden för bygget uppskattas till 600 miljarder kronor.

(Korrigerad version, effektuppgift ändrad)