Fordon

Nya elbilen laddar tre mil per minut

Lucid Air. Foto: Lucid
Lucid Air. Foto: Lucid

Längst räckvidd och snabbast snabbladdning. Med modellen Air vill Lucid etablera en ny premiumnivå. Nu avslöjar de att elbilen klarar av över 300 kW snabbladdning

Publicerad

Om mindre än en månad kommer amerikanska Lucid att presentera sin elbil Air. Modellen har varit rubrikskapande vid flertalet tillfällen, inte minst tidigare i augusti då det avslöjades att den ska klara motsvarande 83 mil på en laddning. Detta enligt den strikta amerikanska körcykeln EPA. En siffra som, om den står sig vid certifiering, innebär att Air med god marginal är den som tar sig längst innan batteriet är slut.

Men Lucid har inte nöjt sig med den titeln. Nu avslöjar de i ett pressmeddelande att Air även har kapacitet att snabbladdas i effekter på över 300 kW. Detta tack vare en elarkitektur på 900 V samt vad de beskriver som ett innovativt dubbelriktat laddboostsystem kallat Wunderbox. Den rejäla effekten innebär att man kan ladda i 32 kilometers räckvidd per minut.

19,2 kW ombordladdare

– Vi designar alla delar i Lucid-plattformen internt för att vara hypereffektiva, från drivlinan till aerodynamiken. Och vi har satt flera nya standarder, inklusive den längsta räckvidden för elbilar – med en uppskattad EPA-rating på 83 mil. Med vår ultrahögspänningsarkitektur på 900 V och Wunderbox, som ger en laddningsboost och dubbelriktade funktioner, har vi nu avsevärt ökat hastigheten på energin som kommer in i, runt och till och med ut ur fordonet, och levererar världens snabbaste elbil som är fulladdad med framtidssäkrade laddningsfunktioner, säger Eric Bach, ansvarig för hårdvaruutvecklingen på Lucid Motors, i ett uttalande.

Utöver att klara höga effekter på snabbladdning, så har Lucid Air även försetts med en 19,2 kW ombordladdare. En komponent som få andra bilar trumfar (Renault Zoe har en 22 kW ombordladdare och Audi E-tron kan extrautrustas med samma kapacitet) och som innebär att där man hittar en laddare som klarar Lucids kapacitet – så laddas bilen med 12 mil i timmen.

Premiärvisas 9 september

Air kommer att premiärvisas den 9 september. Fullständiga specifikationer och pris saknas ännu, men Lucid har tidigare pekat ut ett pris på över 100 000 dollar – frågan är vad den kommer kosta på den här sidan Atlanten.