Fordon

Nya el-sparkcykeln kör själv till laddstationen

Foto: Segway-Ninebot
Foto: Segway-Ninebot
Foto: Segway-Ninebot
Foto: Segway-Ninebot
Foto: Segway-Ninebot
Foto: Segway-Ninebot

Glöm energitomma elsparkcyklar som ligger slängda överallt. Nu kommer ett alternativ där sparkcyklarna själva kör till en laddstation. 

Publicerad

Att hyra elsparkcyklar via olika mobilitetsföretag har blivit en trend – och allt fler städer världen över börjar få problem med att dessa ligger slängda runt om på gator och torg. Så pass att flera städer kommit med hot om förbud, böter och licenser för uthyrarna.

Bolagen har i försvar anfört att det är användarnas ansvar att ställa sparkcyklarna på ett säkert ställe efter användning.

Men nu kommer en lösning som kan rädda mobilitetsföretagen. Segway-Ninebot introducerade i fredags en ny modell, Kickscooter T60, vars stora attraktion ligger i att den kan köra sig själv till en laddstation när den börjar få dåligt med kräm i batteriet. Dels löser det problemet med att irriterade användare bara kastar en förbrukad sparkcykel åt sidan – och dels innebär det att företagen inte behöver köra runt och plocka upp alla enheter för laddning.

Själva sparkcykeln har tre hjul och enligt Segway-Ninebot ska den tack vare ai och molnet klara av att navigera utan att någon kör den. Under presentationen förevisades dock inte sparkcykelns kapacitet att köra sig själv. Men det hindrar inte företaget från att tro att de har något banbrytande på gång.

– Jag tror att sparkcyklar kommer att ersätta cykeln som den främsta lösningen för micro-mobilitet. Det ligger i människans natur att spara energi när vi pendlar, säger Gau Lufeng, chef får Segway-Ninebot till Reuters.

Uber och Lyft intresserade

Priset på ett exemplar är inte officiellt, men enligt nyhetsbyrån kommer det röra sig om runt 10 000 yuan – vilket är en rejäl prisstegring jämfört med de normala elsparkcyklarna.

Kickscooter T60 kommer vägtestas under hösten och vara redo för massförsäljning under första kvartalet 2020. Räckvidden per laddning ska ligga på 60-70 km och topphastigheten är 32 km/h. Enligt det kinesiska företaget är Uber och Lyft intresserade.

Det är svårt att sia om hur framgångsrika de självkörande sparkcyklarna kommer att bli. Företaget sålde runt 1,8 miljoner vanliga elsparkcyklar i fjol, vad säljmålet för dessa dyrare modeller är satt till är okänt. Och på ett sätt är tanken god. Sparkcyklar som kan köra till en laddstation, eller i värsta fall till ett bättre ställe för att bli hämtade, låter som mobilitetsföretagens våta dröm. Men med tanke på att flera av dessa bolag har svårt att få ihop ekonomin, är kanske inte nya jätteinvesteringar något som står på dagordningen.

Det återstår att se huruvida vi kommer att få se dessa autonoma sparkcyklar rullandes i Sverige.