Fordon

Nya el-kombin med över 1000 hk ska knocka Tesla

Foto: Faraday Future
Foto: Faraday Future

Nu har Faraday Futures första förproduktionsbil rullat ut från den nya fabriken i Kalifornien. Elbilen FF91 är en kombi med 1 050 hästkrafter och en räckvidd på 48 mil.

Publicerad

Företaget med bas i Gardena i Kalifornien grundades 2014. Två år senare visade Faraday Future upp sitt första elbilskoncept FFzero1 på Consumer Electronics Show – och nu är den första serietillverkade modellen redo för produktion. Bakom bilmärket står den kinesiske miljardären Jia Yueting, och efter finansiella problem lyckades han nyligen sälja 45 procent av Faraday Future till det kinesiska vårdbolaget Evergrande Health. Det rapporterar Clean Technica.

Pengarna är en viktig vitamininjektion, för nu har den första förproduktionsbilen av FF91 rullat ut från den nya fabriken i Hanford Kalifornien. Företagets debutmodell för serietillverkning är inget mindre än en elektrifierad kombi. Den har tre elmotorer som sammantaget ger 1 050 hästkrafter. Trots det är bilens 0-97 km/h på 2,39 sekunder en gnutta långsammare än Tesla Model S, som är en given huvudmotståndare. Se företagets klipp om bilen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här