Fordon

Ny film ger vägskyltar som ändrar färg vid för hög fart

Foto: University of Buffalo
Foto: University of Buffalo

University of Buffalo har tagit fram ett retroreflekterande material som kan byta färg. Idén är att använda det för skyltar och vägmarkeringar som varnar bilister och gående.

Publicerad

Retroreflekterande skikt täcker allt från vägskyltar till markeringarna på utryckningsfordon. De kan reflektera ljuset, men i en bestämd kulör. Nu har University of Buffalo tagit fram en ny typ av retroreflekterande material som kan byta färg.

Forskarnas tunna film besår av mikrosfärer av plast lagda på en transparent tejp. Materialets struktur ger ett intressant fenomen. När filmen blir belyst av vitt ljus nattetid kommer vissa personer att se en enda stabil färg reflekteras tillbaka. Andra kommer att se en växlande färg.

Det hela beror på personens vinkel och om ljuskällan rör på sig. Nu är forskarnas idé att använda detta i vägskyltar som ändrar reflektionen till olika kulörer beroende på bilarnas hastighet.

I ett experiment byggde de en hastighetsskylt med filmen. De placerade en lampa som belyste tavlan med vitt ljus, och när en bil passerade i allt för hög fart fick forskarna skyltens siffror och bokstäver att flimra, sett ur förarens perspektiv.

– Man kan använda det här materialet för att tillverka smarta vägskyltar. Om en person lyssnar på musik på hög volym medan de går eller kör kan en skylt som skiftar färg bidra till att göra dem uppmärksamma på trafiksituationen, säger Qiaoqiang Gan vid UB School of Engineering and Applied Sciences på universitetets hemsida.

De testade också att lägga filmen som en markör efter filens ytterkant. För bilsten gav reflektionen skapad av billyktorna ett fast ljus i en färg, medan markeringen sett ur gångtrafikanters perspektiv tycktes flimra, för att varna om det annalkande fordonet.

– Om bilen kör snabbare kommer fotgängaren också att se färgskiftningen snabbare, så markeringen berättar en hel del om vad som är på gång, säger studiens medförfattare Haomin Song.

Deras studie, Iridescence-controlled and flexible tunable retroflective structural color film for smart displays, finansierades av the National Key Research Institute of China, och experimenten utfördes i Kina.