Ny elväg i Skåne: ”Först i världen med tekniken” 

2017-10-11 14:56  
Dan Zethraeus, Mats Alaküla och Andreas Sörensen vid elvägen utanför Lund. Foto: Kristina Lindgärde

Om elbilar på allvar ska slå igenom behöver också vägarna elektrifieras, åtminstone delvis. Det anser Mats Alaküla, professor i industriell elektroteknik och automation vid LTH, Lunds universitet.

Först elbilen, sen elvägen, hävdar vissa.

Ett flertal elvägstekniker är på gång och Sverige är ett av de länder i världen som kommit längst med att utveckla tekniken. Det man jobbar mot är att el- eller hybridfordon ska kopp upp sig mot elnätet samtidigt som man kör. Vinsten är att man sparar på batterierna som också kan göras mindre, vilket är tacksamt både kostnads- och miljömässigt. 

Det finns olika förslag på hur elförsörjningen ska gå till.

- Fördelarna med den lösning vi utvecklat är att skenorna kan läggas direkt på asfalten och att den fungerar både när man kör och står till, säger Mats Alaküla.

Läs mer:

Läs mer: Så rätt har prognosmakarna haft om elbilar – hittills

Teststräckan, en 120 meter lång elvägen har byggts i Örtofta, nära Lund.

- Den teknik vi tar fram är först i världen med att fungera lika bra på landsväg som i staden. Samma teknik används för stadskörning och på landsväg, stillastående och i rörelse, säger Mats Alaküla som poängterar att elsäkerheten är mycket hög. Laddskenorna aktiveras en meter i taget och bara när ett fordon passerar eller stannar till.

Det här är ett demonstrationsprojekt som finansierats av Energimyndigheten och som nu är klart. Senare i höst blir det formell invigning av vägen. 

Till nästa år planeras elvägen att användas i skarpt läge. Då kommer stadsbussarna i Mariestad att laddas med den nya tekniken.

- I första skedet kommer vi att lägga vi skenor vid busshållplatserna, därefter siktar vi att elektrifiera också vissa körsträckorna i staden, berättar Dan Zethraeus som är projektledare för satsningen.

Han hoppas att även personbilar så småningom kommer att se nyttan av att slippa koppla in en sladd när de parkerar.

Viktor Krylmark

Mer om: Elbilar Elväg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt