Nu har Tesla öppnat världens största laddstation

2021-01-04 16:22  
Teslas nya laddstation Foto: Jay in Shanghai

En ny laddstation med plats för 72 bilar, det är vad Tesla nu har slagit upp i Shanghai. Och anläggningen kan stoltsera med att vara ”världens största”.

Det var 2012 som Tesla sjösatte sitt ambitiösa laddinfrastukturprojekt Supercharger. Grundtanken var att om räckviddsångest är ett problem för elbilen – så bygger vi infrastrukturen själva. Tanken har visat sig vara ett vinnande koncept, inte minst när det kommer till att optimera ägarupplevelsen för dem som köper en Tesla.

I höstas nådde tillverkaren en milstolpe: Tesla hade då satt ut över 20 000 laddpunkter på över 2 000 stationer världen över. Därtill har företaget stadigt uppgraderat sina äldre laddare för att klara av allt högre effekter.

Strax innan nyår kunde Tesla stoltsera med en ny bedrift – ett nytt rekord när det kommer till storlek på laddstation. I Shanghai, vid Jing’an International Center, klippte man invigningsbandet för en anläggning med 72 laddare. Det innebär att man ökar på sitt tidigare rekord om 56 laddare.

Elektrifieringsvåg i Kina

Dock bör det nämnas att de kinesiska laddarna ”bara” klarar av 120 kW – inte de 250 kW som de uppgraderade V3-laddarna gör. Å andra sidan ligger stationen inte vid en motorväg där bilister kan förväntas vilja ha snabbladdning för långresor.

Att ha 72 laddare på en och samma station kan låta mycket, men med tanke på hur snabbt elektrifieringsvågen sveper fram över Kina så får vi kanske snart se ännu större Supercharger-stationer. Bara i november producerade Gigafactory 3 i Shanghai 23 000 Teslor varav lejonparten gick ut på den kinesiska marknaden.

Felix Björklund

Mer om: Tesla Laddstation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt