Fordon

Nu försöker de sälja in sitt flygande tåg

Foto: Akka Technologies

Du kliver på flygplanskroppen vid din lokala tågstation. På flygfältet kopplas en deltavinge på – sedan lyfter ekipaget. Franska ”Link & Fly” har redan väckt stort intresse i Asien.

Publicerad

Kommer innovationerna förvandlas till verkliga teknikkliv, eller rör det sig om visioner som inte är i takt med konsumenterna? Oavsett vilket gör många nu anspråk på att erbjuda framtidens transportlösning. En rad tillverkare har redan presenterat drönartaxis – med förhoppningen att de ska bidra till att avlasta storstädernas vägar. Och Elon Musk vill att Hyperloop ska koppla samman storstäderna, dit vi kommer färdas i 1 200 km/h inneslutna i vakuumrör. Nu har en ny konkurrent om framtidens resenärer klivit in på banan.

Akka Technologies siktar på att koppla samman kollektivtransporten med flyget – och företagets lösning ska vara lika enkel som att kliva på tunnelbanan. ”Link & Fly” bygger på en lös flygplanskropp som agerar tåg. Passagerarna går ombord på podden vid sin lokala ”tågstation” – den rullar sedan direkt från sin tunnel ut på flygfältet. Där monteras en deltavinge med vidhängande cockpit på, sedan lyfter ekipaget. Efter landning plockas vingarna av och passagerarna reser vidare i flygkroppen till önskad station.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här