Fordon

Nu är det quadrokopter-feber!

De kartlägger terräng, navigerar med tv-spelskontroll, trixar med bollar och dansar i takt. En febrig aktivitet har utbrutit kring quadrokoptrar i världen (video).

Publicerad Uppdaterad

Att norska vägverket använder en liten quadrokopter för att kartlägga terräng inför vägbygge rapporterade vi tidigare idag.

Men quadrokoptrar – flygande farkoster med fyra rotorer – används nu till en rad andra fantasifulla och precisionskrävande aktiviteter.

På enheten Starmac vid Berkley-universitetet i San Francisco har forskare monterat Microsofts nya spelkontroll Kinect som "ögon" ovanpå en självnavigerande quadrokopter.

Kinect, som är Microsofts svar på Wii, har en kamera och en djupsensor som används för att ge både en visuell bild och en 3d-modell av verkligheten.

Forskarna hakar på trenden att utnyttja signalerna från Kinect för egna syften och använder den till att låta quadrokoptern undvika hinder när den flyger på egen hand.

Se video här.

Vid den federala tekniska högskolan i Zürich, ETH, har man byggt upp en "Flying Machine Arena" – ett helt övningsrum på 10x10x10 meter, omgärdat av nät och glasväggar – för att experimentera med quadrokoptrar.

Styrprogrammen som används gör att quadrokoptrarna kan trixa med bollar (se video ovan), slå volter, balansera tyngder på en pinne och dansa i takt (se video här).

För egen del väntar vi på att få prova spel-quadrokoptern AR Drone från franska Parrot.