Fordon

Nikola har börjat serietillverka ellastbilar

Vid årets slut hoppas Nikola ha levererat mellan 300 och 500 ellastbilar. Nu har serieproduktionen dragit igång. 

Publicerad

När Nikola grundades 2014 var fokus helt och hållet inställt på bränslecellslastbilar drivna av vätgas. Efter några mycket turbulenta år, där bland annat grundaren Trevor Milton tvingats lämna bolaget efter anklagelser om bedrägeri, har bolaget dragit igång serietillverkning – av batterilastbilar. 

Den förändrade inriktningen presenterades 2019, och innebär ett tudelat fokus: Batterier för kortare sträckor, vätgas för långa.  

Modellen som Nikola nu börjar serietillverka är Tre, det vill säga en trailerdragare med platt front ursprungligen anpassad för europeiska vägar. Men Nikola bygger den inledningsvis för den amerikanska marknaden. Den europeiska varianten väntas börja levereras om ett år.

Byggs på Iveco S-way

Nikola Tre byggs på samma plattform som en lastbil från Iveco kallad S-Way. Ivecoägaren CNH Industrial gjorde hösten 2019 en större investering i Nikola.  

Lastbilarna har upp till 580 kilometers räckvidd och byggs i en fabrik i amerikanska Coolidge, Arizona. De första leveranserna beräknas till andra kvartalet i år. En förserie om 40 lastbilar har redan byggts, varav 18 har levererats till kund.  

Nikola hoppas kunna bygga mellan 300 och 500 exemplar under året. Hur många det blir är starkt kopplat till om bolaget får tag på tillräckligt med komponenter, rapporterar Electrive.

Europeisk fabrik

Samtidigt iordningställer Nikola tillsammans med Iveco en produktionsanläggning i tyska Ulm, där fordonen för den europeiska marknaden ska tillverkas. Serietillverkningen beräknas dra i gång i juni 2023. Anläggningen användes tidigare av Iveco en byggs nu om för att bygga Nikolalastbilar. 

Den vätgasdrivna varianten av Nikola Tre förväntar sig bolaget kunna börja leverera först sista kvartalet 2023, enligt den senaste aktieägarrapporten.