Fordon

Nevs satsar på självkörande taxibilar i Europa

Nevs koncept In Motion som presenterades på CES Asien 2017. Den robottaxi som nu ska lanseras är inspirerad av In Motion. Foto: Nevs
Nevs koncept In Motion som presenterades på CES Asien 2017. Den robottaxi som nu ska lanseras är inspirerad av In Motion. Foto: Nevs
Auto X grundades 2016. Foto: Auto X
Auto X grundades 2016. Foto: Auto X

Om ett och ett halvt år ska Nevs lansera en stor pilotflotta med självkörande taxibilar i Europa. Till sin hjälp tar företaget en ai-startup från Kalifornien.

Publicerad

Den svenska elbilstillverkaren Nevs, sprunget ur Saab Automobile, har ingått ett exklusivt strategiskt samarbete med startupbolaget Auto X, baserat i San José, Kalifornien.

Samarbetet syftar till att lansera den första storskaliga pilotflottan med självkörande taxibilar i Europa – redan i slutet av 2020. Hur stor flotta det handlar om framgår dock inte. I Sverige är det numer tillåtet med försöksverksamhet för självkörande fordon, förutsatt att en rad krav är uppfyllda. En storskalig pilotflotta lär dock kräva annan lagstiftning än den som finns på plats i dag, åtminstone vad gäller Sverige.

Lanseringen görs för att demonstrera och utvärdera tekniken och designen av en "världsunik och revolutionerande ny typ av fordon som kommer att forma mobiliteten för en hållbarare framtid", som det heter i Nevs pressmeddelande.

Första ai-plattformen som kan hantera kinesiska storstäder

Auto X grundades 2016 och har enligt egen utsago skapat den första plattformen byggd på artificiell intelligens (ai) som kan hantera trafikmiljön i Kinas storstäder.

Pattformen kallas för X Urban. Den väver ihop informationen från bilens olika sensorer bearbetar den till ett beslutsunderlag.

"Auto X gör det möjligt för företag som Nevs att bli autonoma genom att skapa en ai-förare som är skräddarsydd för den plats där den ska navigera", säger Auto X grundare och vd Jianxiong Xiao, i ett uttalande.

"Vi är stolta över att börja distribuera vår teknik tillsammans med en global fordonstillverkare som verkligen tar mobilitetsrevolutionen på allvar", fortsätter han.

Fordet utvecklas just nu i Trollhättan

Fordonet som ska användas utvecklas just nu av Nevs i Trollhättan. Det är inspirerat av konceptet In Motion som presenterades på elektronikmässan Ces i Asien 2017, en futuristisk vision av hur framtidens autonoma persontransporter kan komma att se ut.

Auto X ai-plattform hållet på att integreras i Nevs fordon. Tester kommer att påbörjas under tredje kvartalet i år med målet att få ut dem på europeiska vägar i slutet av 2020.

På längre sikt hoppas de båda bolagen att de ska kunna lansera en stor självkörande taxiflotta över hela världen.

Auto X rönte uppmärksamhet när de i fjol som första företag fick tillstånd att köra ut matvaror i Kalifornien med sina autonoma bilar.

I magasinet Business Insider finns en längre intervju med grundaren Jianxiong Xiao, även kallad Professor X.