Fordon

Myndigheter ska utreda faran med hoverboard

Hoverboarden på bilden fattade eld under laddning i en familjs hem i New Jersey, USA, i slutet av 2015. Foto: Lanoka Harbor Fire Department
Hoverboarden på bilden fattade eld under laddning i en familjs hem i New Jersey, USA, i slutet av 2015. Foto: Lanoka Harbor Fire Department

Efter flera olyckor med så kallade hoverboards i Sverige tar nu flera myndigheter ett gemensamt krafttag för att komma till rätta med problemen.

Publicerad

Bara sedan i början av augusti har minst 15 bränder i hoverboards rapporterats till Elsäkerhetsverket. Minst tre personer har skadats i bränderna. Nu ska Arbetsmiljöverket tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Elsäkerhetsverket kartlägga omfattningen av problemen med de populära brädorna, rapporterar P4 Värmland.

De flesta bränderna har inträffat i samband med laddning men det har också förekommit bränder under användning och vid vila.

Arbetsmiljöverket står som huvudansvarig för utredningen eftersom hoverboarden rent lagmässigt ses som en maskin.

– Vi på Elsäkerhetsverket har kompetensen att testa den tekniska biten och MSB bidrar med olycksstatistik, säger Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket, till TT.

Läs mer:

Enligt Martin Gustafsson har myndigheterna hittills inte kunnat se något tydligt mönster i vad som orsakar bränderna.

– Än så länge finns det ingen röd tråd vad gäller märke, modell eller prisklass. Men mycket tyder på att det är batterierna eller skyddskretsar och laddkretsar tillsammans med batterierna som ställer till det, säger han.

Kartläggningen beräknas vara klar i mitten av oktober.

Gilla Ny Teknik på Facebook!