Fordon

Myndighet sågar Elon Musks ”flytande” Cybertruck

Tillverkningen av Tesla Cybertruck väntas komma igång nästa år. Foto: Tesla
Tillverkningen av Tesla Cybertruck väntas komma igång nästa år. Foto: Tesla

Cybertruck sägs kunna flyta under begränsad tid. Enligt Elon Musk kan pickupen därmed agera båt, över floder såväl som sjöar. Men uttalandet får kritik.

Publicerad

Tesla har utlovat att tillverkningen av deras pickup ska dra i gång i mitten av nästa år. Cybertruck förväntas bli strax under sex meter lång, och med en bredd på två meter samt två meter till taklinjen ska kupén kunna svälja sex personer.

Tesla benämner den självbärande karossen som ett exoskelett, och utöver att det kallvalsade stålet är skottsäkert så är designen tämligen tät. För Elon Musk twittrade nyligen att Cybertruck ska kunna hålla sig flytande, om än under en kortare tid.

Tesla-chefen har dessutom gjort ett uttalande om att Cybertruck är vattentät nog för att under kortare tid tjäna som en båt, och därmed kunna korsa floder såväl som sjöar – och även havet förutsatt att vågorna inte är för höga. Det skriver Technology.

Men uttalandet om att bila över vattendrag har fått kritik, bland annat från the Washington State Department of Natural Resources. De twittrade: Vårt team för övergivna fordon ber dig att förstå att något som "under en kortare tid kan tjäna som en båt" inte bör användas som båt.

På frågan om vilken hastighet en Cybertruck skulle kunna hålla i vattnet så twittrar Elon Musk att det som mest kan bli fråga om några knop, såvida inte någon utvecklar en eftermarknadsprodukt i form av en propeller som fästs på dragkroken, eller kanske någon lösning för hjulen som ger dem en mer effektiv framdrivning.