Fordon

Musk vill fånga in tunga raketen – i luften

Super Heavy. Foto: Spacex
Super Heavy. Foto: Spacex

Spacex största bärraket ska återanvändas. Men nu meddelar Elon Musk att Super Heavy inte kommer att landa på ben. Istället är det tänkt att raketen ska fångas i luften av uppskjutningstornets arm.

Publicerad

Spacex siktar på månen, och det är Starship placerad ovanpå bolagets största bärraket hittills som ska göra det möjligt att ta med över 100 ton utrustning.

Super Heavy utgör 70 meter av de två stegens totala längd på 120 meter, och de båda har en diameter på nio meter.

Tanken är att de båda stegen snabbt ska kunna återinsättas för nya uppskjutningar. Testet i slutet av 2020 då Starship exploderade visar att Spacex berömda landning ”på fötterna” kräver en del finslipning. Och nu har Elon Musk twittrat om en ny strategi för landningen av Super Heavy. Det rapporterar Cnet.

För att minska vikten vill han rationalisera bort benen. Den nya lösningen blir att  bärraketen fångas i luften av den arm på uppskjutningstornet som håller Starship-farkosten innan start.

Det kommer onekligen att krävas stor precision för att få raketen till exakt rätt plats, och att greppa farkosten innan ”tårna” nuddar vid plattan.

I stället för att vikten tas upp av benen ska de stabiliserande vingar som sitter en bit upp på kroppen hantera belastningen mot armen. Super Heavy återvänder till marken väldigt snabbt efter uppskjutningen, och tanken är att bärraketen ska kunna vara redo för nästa avfärd inom loppet av en timme.