Fordon

Monacos elmotorcykel slog flera världsrekord

Foto: Venturi
Foto: Venturi
Foto: Venturi
Foto: Venturi
Foto: Venturi
Foto: Venturi
Foto: Venturi
Foto: Venturi

Motorcykelns elmotor levererar 425 hästkrafter och kyls med torris. På ett franskt flygfält nådde Voxan Wattman nära 400 km/h och slog flera rekord.

Publicerad

Mc-märket Voxan Motors har funnits i 25 år men ägs sedan 2010 av franska Venturi Automobiles. De flyttade produktionen till Monaco och genomförde skiftet till elmotorcyklar. Voxan Wattman var deras första batteridrivna modell och namnet delas även av bolagets rekordmotorcykel.

Den har en motor på 317 kilowatt, motsvarande 425 hästkrafter. Det är ungefär fyra gånger så mycket som de mer kraftfulla modeller som erbjuds av olika tillverkare.

Batteriet på 15,9 kWh motsvarar dock ungefär vad man kan förvänta sig av en elmotorcykel, men energin räcker bara till några få "rekordvändor". Hela drivlinan kyls med torris. Det skriver Electrek.

Redan tidigare var Voxan Wattman förberedda för att göra sina rekordrundor i Bolivias saltöken Salar de Uyuni, pandemin satte dock stopp för försöken. De skulle egentligen ha återupptagits först 2021 men ett fönster öppnade sig i form av Châteauroux-flygfältet i Frankrike.

Slog flera rekord

Där kunde körningen genomföras av den italienske roadracingföraren och sexfaldige världsmästaren Max Biaggi, som är bosatt i Monaco. Rekordmotorcykeln utgörs i själva verket av tre exemplar där en version är rejält inkapslad, den andra har en mindre mängd kåpor – och den sista är helt naken. Det har sin förklaring.

Flera rekord slogs i Frankrike. Den hastighet som teamet primärt ville överträffa var i kategorin "delvis strömlinjeformad elmotorcykel över 300 kg". En sträcka på 1,6 km avverkades två gånger med flygande start, och topphastigheten 366,94 km/h innebar att Biaggi tog rekordet.

Foto: Venturi
Foto: Venturi

Han gick sedan vidare och slog rekordet för icke strömlinjeformade elmotorcyklar med hastigheten 349,38 km/h. Andra rekord var för 1 km med flygande start, delvis strömlinjeformad: 386.35 km/h – samt för ¼ mile med stående start, delvis strömlinjeformad och hastigheten 127.30 km/h. Elektriska dragbikes kan förvisso nå över 300 km/h på en quarter-mile med stående start, men de tillhör en helt annan kategori av fordon.

Till detta sattes hastigheter som nu är upp till andra att slå:

¼ mile med flygande start, delvis strömlinjeformad: 394.45 km/h

¼ mile med flygande start, icke strömlinjeformad: 357.19 km/h

¼ mile med stående start, icke strömlinjeformad: 126.20 km/h

1 km med stående start, icke strömlinjeformad: 185.56 km/h

1 km med stående start, delvis strömlinjeformad: 191.84 km/h

1 mile med stående start, icke strömlinjeformad: 222.82 km/h

1 mile med stående start, delvis strömlinjeformad: 225.01 km/h