Elmotorcykeln låter och vibrerar som en klassiker

2020-06-02 06:59  

Programvaran läser av elmotorn på Emula Electric Concept Bike – och en rad högtalare imiterar ljudet samt körkänslan hos klassiska bensinhojar.

Med underrubriken "the emotion changer" visar nu italienska 2electron sin elmotorcykel utrustad med produkten Emula. Det är en emulator som kan få en elmotorcykel att inte bara låta som en rad klassiska bensinmodeller, utan även förmedlar samma känsla i form av vibrationer. Det rapporterar Ultimate Motorcykling.

Företaget med säte i Neapel har döpt sitt system till McFly Core, och de positionerar innovationen någonstans mellan spelvärlden och motorvärlden. Tekniken kan kopplas in som en plug-in på alla elmotorcyklar med direktdrivning, som då får en virtuell växellåda med både koppling och fotväxel.

McFly-programvaran justerar varvtalet efter elmotorns acceleration och även hastigheten. På motorcykeln finns ett antal högtalare – under kutsen sitter de som sjunger ut avgasljudet. Ett alternativ för de mer blygsamma som oroar sig för omgivningens dömande blickar är att leda in ljudet direkt i hjälmen via blåtand. Den taktila upplevelsen, som förmedlas via koppling och fotväxeln, skapas med hjälp av bashögtalare.

Läs mer: RGNT:s elmotorcykel är uppkopplad som en Tesla

Emulatorn erbjuder tre körlägen. "Real Emulation" är så verklighetstroget att Emula faktiskt stannar om du inte har ett nog högt varv när du släpper kopplingen. Likaså går den surt om du skulle välja en för hög växel. I "Easy Simulation" stannar den inte även om du klantar dig lite. I "Arcade Emulation" kan du strunta i kopplingen när du växlar, och i "Beginner Emulation" behöver man inte ens bry sig om att växla.

Foto: 2electron

Det finns i dagsläget inga mer fakta om eldrivlinan i Emula Electric Concept Bike. Inledningsvis erbjuds imitationer av tre motorcykeltyper: Dels en tvåcylindrig tvåtaktsmotor på 250 kubik från 1989, samt en tvåcylindrig fyrtaktare på 800 kubik från 2004 – och en fyrcylindrig fyrtaktare på 600 kubik från 1999. Men fler motorcyklar ska tillkomma. Nedan kan du se 2electron demonstrera motorcykeln med McFly-tekniken.

John Edgren

Mer om: Elmotorcyklar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt