Fordon

Miljardfloppen – nu skrotar Dyson elbilsprojektet

Sir James Dyson. Foto: Eva Rinaldi

Efter tre år och enorma investeringar väljer Dyson att lägga ner sin utveckling av elbilar. Istället för fordon kommer forskningen riktas in mot bland annat batterier och andra grundläggande tekniker. "Det här projektet är inte ett misslyckande", säger James Dyson.

Publicerad

Det kom som en överraskning, brittiska dammsugartillverkaren Dyson skulle ge sig in i bilbranschen. Företaget med miljardären Sir James Dyson i spetsen var fast inställt på att en satsning på elbilar låg i Storbritanniens syfte – och att det i Brexit-tider kunde vara något som blåste liv den en gång så stolta brittiska bilindustrin.

Men världen kommer aldrig få uppleva en Dyson-bil. Under torsdagen avslöjade James Dyson att han drar i handbromsen och skrotar hela divisionen.

– Teamet på Dyson Automotive har utvecklat en fantastisk bil, de har varit smarta i hur de tagit sig an projektet samtidigt som de varit trogna vår filosofi. Men även om vi har försökt väldigt hårt under utvecklingsprocessen så kan vi inte få det att bli kommersiellt gångbart. Vi har genomgått en seriös process för att se om det finns en köpare av projektet, men hittills har vi inte hittat någon, skriver han i ett öppet brev på företagets sajt.

Den elbil Dyson utvecklade var planerad till 2021 och i fjol avslöjade företaget att den skulle byggas i Singapore, i en ny anläggning i angränsning till någon av företagets andra fabriker i landet.

Företagschefen skriver att han inte ser bilexperimentet som ett misslyckande och att man nu letar efter alternativa arbetsuppgifter för de som arbetat med projektet.

De närmare 30 miljarder som vikts åt bilutveckling kommer fortsätta att användas i investeringsprogram för ny teknik samt utökning av utbildning.

Men man överger inte allt som projektet har jobbat med. Dyson anger att de kommer att fokusera på att försöka komma till produktion av batterier med fast elektrolyt samt andra givande tekniker som de har identifierat. Bland dessa anger han sensorteknik, robotik, maskininlärning och ai.

– Våra batterier kommer gagna Dyson på många sätt och leda oss i nya spännande riktningar, skriver han.