Fordon

McDonald’s storsatsar på super-snabbladdning

McDonald’s, Fortum och Nissan i samarbete, installerar infrastruktur för snabbladdning. Foto: McDonald’s
Den helelektriska bilen Nissan Leaf har två ladduttag - ett för 50 kW likströmsladdning och ett för växelströmsladdning från cirka 4 kW upp till 43 kW. Likströmsladdningen kräver mycket tjockare "slang". Den har man inte med sig utan den hänger på laddstolpen. Foto: Nissan

Hamburgerkedjan McDonalds har första tjing på de nya super-snabbladdare som Nissan och Fortum nu ska installera i Norden. Den första "McCharge-stolpen" invigdes på onsdagen vid Kungens Kurva i Stockholm.

Publicerad

Hamburgerkedjan McDonald’s var tidigt ute med laddstolpar för elbilar i anslutning till sina restauranger. Redan 2009 inledde McDonald’s i Sverige ett samarbete med Elforsk, elbranschens forskningsinstitut.

Men då handlande det om vanlig hushållsladdning med maximalt 16 A enfas, vilket bara ger två mils extra körning med en timmes laddning.

Nu får McDonald’s tillgång till Nissans nyutvecklade snabbladdare som bygger på den japanska snabbladdningsstandarden Chademo.

”McCharge-laddarna” kan ladda en Nissan Leaf på bara 20 minuter från tomt batteri till 80 procents laddning.

Det är inte längre tid än det tar att äta en hamburgare med pommes frites och avsluta med en kaffe.

Den nya snabbladdaren presenterades i våras och Nissan lovade då att de 400 första exemplaren utan kostnad skulle installeras på viktiga platser runt om i Europa.

Nu ska 50 stycken installeras utefter E18 mellan Oslo, Stockholm och Helsingfors och utefter E4 mellan Stockholm och Malmö med anslutning till Köpenhamn.

20 av de 50 snabbladdstolparna ska sättas upp i Sverige.

Det finländska elbolaget Fortum ansvarar för installation och service och övervakar stationerna genom sitt it-system Charge & Drive.

- Vi räknar med att alla installationer ska vara genomförda senast under nästa år, säger Marie Fossum, ansvarig för elbilssatsningen på Fortum, till Ny Teknik.

McDonalds har första tjing i Sverige på de nya Nissanladdarna och kommer att utvärdera två installationer, dels den som invigdes på onsdagen vid Kungens Kurva, dels en i Uppsala som kommer att installeras under hösten.

- Vi vill påskynda utvecklingen av infrastruktur för elbilar med våra attraktiva lägen utefter de stora vägarna i Sverige. Äta och snabbladda är en bra kombination, säger McDonalds miljöchef Johanna Schelin till Ny Teknik.

Laddningsstationer installeras för att klara snabbladdning med både likström och växelström.

Japanska elbilar som Nissan Leaf och Mitsubishi Imev är från början anpassade för snabbladdning med en effekt på 50 kW likström. Också Imev:s europeiska syskon Peugeot Ion och Citroën Zero kan snabbladdas med Chadeoladdare.

De japanska bilar som säljs i Europa har också en inbyggd växelsströmsladdare för vanlig hushållsel. På Nissan Leaf sitter två separata uttag i fronten på bilen – en för den grova Chademopluggen och en för den nättare europeiska typen av ”plugg”.

Växelströmsladdningen är förberedd för de kommande Renaultmodellerna som får en enbyggd växelsströmsladdare på hela 43 kW. De bilar som blir först ut med den nya snabbladdaren är nya Renault Zoe och Renault Fluence.

Här är laddbilarnas tio i topp i Sverige fram till 31 augusti 2012

Det har gått trögt för elbilsförsäljningen i Sverige – fram till i år. Under årets första åtta månader såldes det fler elbilar än under alla år tidigare. I topp ligger laddningsbara Toyota Prius.

Enligt den nya elbilsdatabasen Elis, Elbilen i Sverige, finns det nu över 1 000 laddningsbara elbilar i Sverige, varav drygt 600 registrerats i år, från årsskiftet fram till den sista augusti.

Elbilsförsäljningen har ökat med 28 procent varje månad hittills i år och om den trenden hållit i sig under september bör ytterligare ca 200 nya laddningsbara bilar ha registrerats.

- Vår prognos är att det om fem år kommer att finns 200 000 elbilar och laddhybrider i Sverige, säger Andy Rietschel, vd för konsultföretaget Easy Charge, som står bakom databasen Elis.

I Sverige finns det nu 14 elbils- och laddhybridsmodeller på vägarna från den nya generationens elbilar. 70 procent är rena elbilar och 30 procent laddhybrider.

- Vad vi nu vet är att det under 2013-2014 kommer ytterligare 27 modeller laddningsbara bilar till Sverige varav 60 är rena elbilar och 40 procent laddhybrider, säger Andy Rietschel.

Toyota Prius Plug-in 177 stycken

Renault Kangoo Express 144 stycken

Mitsubishi I-mev 72 stycken

Nissan Leaf 68 stycken

Volvo C30 Electric 64 stycken

Renault Clio Electrix 62 stycken

Citroën Berlingo Electric 61 stycken

Opel Ampera 59 stycken

Citroên Zero 51 stycken

Peugeot Ion 35 stycken