Fordon

Mazda hävdar att bensinmotorn kommer vara renare än elbilar

Foto: Mazda
Foto: Mazda

Alla satsar på elektrifiering – men Mazda tror på bensin. Nu hävdar företaget att deras kommande motor blir ett miljövänligare alternativ än elbilar.

Publicerad

Stora delar av bilbranschen jobbar med omställningen från dagens produktion av fordon med förbränningsmotorer, till framtidens modeller med elektriska drivlinor. Mazda går dock i helt motsatt riktning. De tar en stor risk genom att satsa på att förbränningsmotorn kommer överleva det stora teknikskiftet.

Tidigare har Mazda presenterat nästa generations bensinmotor. Skyactiv-X använder både glödtändning, som en diesel – och tändstift. Mazda kallar kombinationen för spark controlled compression ignition (SCCI). Bränsle/luft-blandningen självantänder av kompression, vilket ger en simultan förbränning i hela förbränningsrummet som är mer fullständig än hos en vanlig bensinmotor. Tändstiften kliver bland annat in vid kallstart.

Nu har Mazda avslöjat att man redan arbetar med en uppföljare – Skyactiv-3. Under ett teknikforum i Tokyo berättade företagets drivlinechef, Mitsuo Hitomi, att bensinmotorn kommer vässa verkningsgraden till omkring 56 procent. Det skulle innebära en förbättring med 27 procent jämfört med dagens effektivaste Mazda-motorer.

Enligt biltillverkaren kommer verkningsgraden hos Skyactiv-3 innebära att fordon med bensinaren blir mer miljövänliga än elfordon. Mazda bygger sin beräkning på de utsläpp som genereras av elproduktion jämfört med produktionen av fossila bränslen.

Om Mazda lyckas nå 56 procents verkningsgrad så kommer Skyactiv-3 bli den första kolvmotorn som kan konvertera majoriteten av bränslets energi till effekt utan stora förluster i form av värme och friktion. Hittills är det Mercedes-AMG:s Formel 1-team som har kommit längst. Deras förbränningsmotor har en effektivitet på 50 procent, och AMG hoppas nå 40 procent i den gatlagliga superbilen Projekt One.