Fordon

Mångårigt svensk-kinesiskt rymdsamarbete avslutas

Parabolantenner på den svenska rymdbasen Esrange har använts åt kinesiska kunder av det svenska rymdbolaget SSC. Men nu ska samarbetet avslutas. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det mångåriga samarbetet mellan Swedish Space Corporation (SSC) och Kina är snart över. På måndagen meddelade det statliga rymdbolaget att man inte kommer att ingå i nya affärskontrakt med kinesiska kunder. Inte heller existerande kontrakt kommer att förlängas.

Publicerad

– De flesta av dessa kontrakt slöts i början av 2000-talet. Det har hänt en hel del i Kina och omvärlden sedan dess. I ljuset av det ser vi att det har blivit svårare för oss att förutse den kinesiska marknaden, säger SSC:s kommunikationschef Anni Bölenius till TT.

Ingångna avtal kommer att fullföljas, men inga nya kontrakt kommer enligt Bölenius att tecknas.

Hyrt parabolantenner

Samarbetet innefattar bland annat satellitdata från rymdbasen Esrange i Kiruna där civila jordobservationer och väderdata har delats med kinesiska kunder.

Kina har även hyrt ett antal parabolantenner på Esrange.

– Esrange är en av världens största markstationer och då kan man hyra ut antenner. Det är helt gängse inom rymdmarknaden. Där har kinesiska kunder tre antenner men vi har kontroll på hur de används, säger Bölenius.

Har kritiserats

Samtidigt har det svensk-kinesiska samarbetet tidigare varit föremål för kritik. Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) varnade i fjol enligt SVT för att informationen skulle kunna användas i militära syften – något som förnekades av Kina och även avfärdades av SSC:s strategichef Stefan Gustafsson.

Har kritiken påverkat ert beslut att inte ingå i nya kontrakt?

– Vi gör som bolag alltid bedömningar när vi ingår i affärskontrakt. Nu har vi tittat på förutsättningarna på längre sikt att fortsätta på den kinesiska marknaden. Det är en så pass komplex omvärld och utveckling att det är svårare för oss att agera på den, säger Anni Bölenius.