Fordon

Lyckat test för Saabs avancerade radarjaktrobot Meteor

Gripen E Meteor. Foto: Saab
Gripen E Meteor. Foto: Saab

Under oktober månad genomförde Saab en provflygning med Gripen E – och den långräckviddiga radarjaktroboten Meteor för första gången.

Publicerad

Saabs flygning genomfördes från bolagets flygfält i Linköping med det första Gripen E-flygplanet och två Meteorrobotar. 

Testet med Meteor är en del av Saabs pågående vapenintegrationen i flygutprovningsprogrammet för Gripen E. Bolaget hävdar också att det markerar en viktig milstolpe i kontraktet med den svenska kunden.

Framöver kommer Saab att fortsätta att flyga med olika konfigurationer och stegvis expandera flygenveloppen.

– Flygplanet fortsätter att prestera enligt våra förväntningar, precis som det gjort under hela utprovningsfasen med extern last. Jag ser fram emot nästa steg i flygutprovningsprogrammet, vilket kommer att ta oss närmare en fullständig vapenintegration. Meteor gör Gripen E till ett extremt kapabelt stridsflygplan, överlägset i luftrummet, säger Robin Nordlander, testpilot, Saab.

Meteor är en avancerade radarjaktrobot, och kan användas för bekämpning av många olika typer av luftmål i alla väder, oavsett tid på dygnet, och även i elektroniskt störda miljöer. Robotens ramjet-motor ger höghastighetsprestanda och därmed kapacitet att bekämpa snabba rörliga mål på mycket långa avstånd.