Fordon

Laddar batteriet i medlut

Lastbilen är utvecklad med bland annat förlängd bakdel, sidokjolar och specialdäck med lågt rullmotstånd. Foto: Sören Håkanlind
Volvos laddhybridlastbil med projektledaren Åke Otzén. Foto: Sören Håkanlind
Målet med projektet är att sänka bränsleförbrukningen med 30–35 procent, vilket Åke Othzén menar att man är på god väg att uppnå. Men tester återstår fortfarande.Trailern har en så kallad boat tail, vilket minskar luftmotståndet. Volvo bygger egentligen inga trailrar, men har i detta fall samarbetat med svenska leverantörer.Däcken har utvecklats i samarbete med Continental för att minska rullmotståndet. Mellan 2009 och 2016 har man lyckats kapa bränsleförbrukningen med 6 procent.Projektledarna Håkan Björklund och Åke Othzén tycker båda två att det har varit väldigt roligt att få arbeta med utvecklingen av Volvo Concept Truck. Foto: Sören Håkanlind
Projektledarna Håkan Björklund och Åke Othzén, Volvo, framför Volvo cocept truck med hybriddrivlina. Foto: Sören Håkanlind
lastbilen är utvecklad med förlängd bakdel, sidokjolar och specialdäck med lågt rullmotstånd Foto: Sören Håkanlind

40 ton lastbil i nedförsbacke ger enorma krafter. Volvos nya konceptlastbil låter en generator i stället för bromsen ta tillvara på kraften. Men serieproduktion är ännu långt borta.

Publicerad

Volvo Concept Truck sticker ut visuellt. Hjulen är täckta med kjolar och trailern skjuter ut omkring en meter bortom dörren längst bak, så kallad boat tail. Dessa och liknande justeringar minskar luftmotståndet så att bränsleförbrukningen kunnat minskas med cirka 10 procent. På hjulen sitter också nyutvecklade däck som tillsammans med ytterligare åtgärder minskat rullmotståndet och därmed bränsleförbrukningen med 10 procent till. Konceptbilen presenterades för knappt ett år sedan.

Nu har Volvo tagit ytterligare ett steg i projektet. Genom att konstruera en hybriddrivlina räknar man med att ha släckt ytterligare 10 procent av lastbilens törst. Ny Teknik stämde träff med den övergripande projektledaren Åke Othzén samt Håkan Björklund, dito för drivlinan, på Volvokoncernen i Göteborg.

Med utgångspunkt främst i de hybrid- och elbussar Volvo tillverkar har deras projektgrupp tagit fram en lösning för fjärrtransportlastbilar.

Ett litiumjonbatteri från en buss och en kombinerad elmotor och generator har monterats i en Volvo FH 6x2.

– Grundprincipen är att man bara behöver ha en liten lutning för att få rull på en tung lastbil. Sedan har vi utvecklat ett kontrollsystem som baserat på bland annat hastighet och lutning bestämmer bästa sättet att använda elen och dieseln på, säger Håkan Björklund.

I en nedförsbacke med mer än 1 procents lutning laddas helt enkelt litiumjonbatteriet när fordonet bromsar för att hålla hastigheten. Detsamma gäller vid vanlig inbromsning.

– Kraften i en lastbil i nedförsbacke är enorm. Det går inte att ta tillvara på allt, säger Åke Othzén.

Lastbilen kan fullastad köra uppemot tio kilometer på plan väg med enbart eldrift, vilket kan komma till nytta i emissionsfria stadszoner.

Läs mer:

En av de större utmaningarna har varit att få kontrollsystemet att fungera med förbränningsmotorn. Det är en vidareutveckling av Volvos körstöd I-See och tar alltså hänsyn till vägens topografi.

Utvecklingsprojektet har involverat en mängd olika ingenjörer och tog rejäl fart omkring 2014.

– Nästan hela kedjan har deltagit. Från mekaniska konstruktörer vad gäller packningen av prylarna och dimensionering till rena mjukvaruingenjörer. Mjukvaran har varit en tung del i projektet, säger Åke Othzén.

Om det någonsin blir serieproduktion är dock för tidigt att svara på, fortsätter han.

Hur mycket dyrare hade den blivit jämfört med en standardlastbil?

– Rejält mycket dyrare. En av anledningarna är batterikostnaden, som dock är sjunkande. Sedan får vi se vad som händer med dieselpriset, säger Åke Othzén.

Eventuella emissionslagkrav kan också skynda på utvecklingen, påpekar han. Detsamma gäller diskussioner inom EU att få räkna bort vikten från bränslebesparande åtgärder, exempelvis en hybriddrivlina.

Trots osäkerheterna är båda två mycket glada över att få ha deltagit i projektet.

– Det har varit fantastiskt roligt. När man bygger ”one of” är man inte lika låst kring ramar. Det har även varit lite friare vad gäller kostnader eftersom bränslebesparingen har varit det primära, säger Åke Othzén.

Volvos svenska konkurrent, Scania, har hybridteknik i sina distributionslastbilar och bussar – men har inga sådana planer för fjärrtransportbilar.

– Det finns ingen större efterfrågan ännu. I dag är det framför allt alternativa drivmedel som HVO men även RME som gäller, säger presschefen Hans-Åke Danielsson.

Han nämner också företagets vägprojekt med elförsörjning i Gävle som en annan lösning på minskade klimatutsläpp inom transportsektorn.

– Det finns ingen silverkula utan flera alternativ för att minska utsläppen. Ingen har egentligen kommit längre än någon annan. Det handlar mest om hur man exponerar sig, säger han.

Ekipaget är drygt 17 meter långt och har en totalvikt på 40 ton. Ett par tons vikt har sparats in på trailern vilket möjliggjort installation av ett litiumjonbatteri.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Energimyndigheten finansierar projektet

Installationen av hybriddrivlinan utgör den femte och sista fasen i ett forskningsprojekt kallat Volvo Efficient Vehicle, numer Volvo Concept Truck. Syftet med projektet är att utveckla ett fjärrtransportfordon som minskar energianvändningen med 30–35 procent. Energimyndigheten finansierar projektet, den sista fasen med 16,6 miljoner kronor. Volvo, ett antal komponenttillverkare, Chalmers och Lunds universitet ingår också. Med stöd av den amerikanska energimyndigheten pågår ett liknande projekt i USA, kallat Super Truck.