Fordon

Kvinnor löper 73 procent högre risk att skadas vid frontalkrock

Foto: Center for Applied Biomechanics, University of Virginia

Bilarna blir säkrare – samtidigt visar en studie från University of Virginia att kvinnor som bär säkerhetsbälte löper avsevärt högre risk för skador än män vid en frontalkollision.

Publicerad

Bilarnas krocksäkerhet har stadigt ökat under de senaste åren, inte minst på grund av att institutioner som Euro NCAP ständigt höjer ribban för vad som ger ett toppbetyg i deras utvärderingar. Men nu visar en studie gjord av Center for Applied Biomechanics vid University of Virginia att kvinnor som bär säkerhetsbälte vid en frontalkollision löper avsevärt större risk för att skadas än vad män gör.

Enligt forskarna är skaderisken vid en frontalkrock 73 procent högre för en bältad kvinna. Då har de vägt in faktorer som personens ålder, längd, kroppsmassa samt kollisionens intensitet och bilmodellens ålder. Den största skillnaden i risk handlar om skador i de nedre extremiteterna, tillsammans med andra typer av skador. Tyvärr har forskarna ännu inte lyckats lista ut vad det är som ger den stora skillnaden mellan könen. 

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här