Fordon

KTH-satellit försvunnen efter rysk rymdmiss

Här är nanosatellitens tänkta bana. Foto: Sv. Grahn
Här är nanosatellitens tänkta bana. Foto: Sv. Grahn

Nanosatelliten Seam, ett EU-finansierat multinationellt projekt som leds av KTH i Stockholm, är försvunnen efter en rysk miss vid uppskjutningen.

Publicerad

Satelliten var KTH:s första, och avsedd att mäta bland annat magnetfält för att ge kunskap om norrsken.

Den ryska bärraketen Sojuz bar med sig 19 satelliter från myndigheter och företag i flera länder. Men något gick snett vid uppskjutningen, och satelliterna hamnade aldrig i den bana de skulle.

– Jag kan bekräfta att det hänt, men det rör sig ännu om spekulationer kring vad som hänt. Vi väntar på det officiella beskedet, säger koordinator för projektet, Nickolay Ivchenko, vid Rymd och plasmafysik på KTH.

Många mindre företag, institutioner och studenter har arbetat med Seam, och stämningen på KTH var dyster efter beskedet.

– Det är ett svårt avbräck, det är många som är ledsna. Jag vet inte vad som kommer att hända nu. Det finns en testmodell kvar, säger Sven Grahn, rymdexpert som leder ett annat studentsatellitprojekt på KTH.

Oavsett vad som hänt, ser inte utsikterna för Seam lysande ut.

– Det går många rykten, de första stegen fungerade tydligen som de skulle, men i det sista steget som skulle placera ut alla satelliterna ombord i olika banor kors och tvärs påstås det ha skjutits i fel riktning. Det finns inga föremål i omloppsbana, det har det amerikanska luftförsvaret konstaterat. Så hela rasket har störtat någonstans, säger Sven Grahn.

Satelliterna kan ha kraschat på Grönland, eller någonstans i Atlanten.

Enligt en insatt källa till den ryska nyhetsbyrån Interfax är det den mänskliga faktorn som felat vid uppskjutningen. Ryska rymdmyndigheten Roscosmos bekräftar att uppskjutningen till en början gick som planerat, men att man senare inte kunde upprätta kontakt med en rysk vädersatellit. Experter utreder nu vad som inträffat.

En av de saknade satelliterna är en norsk satellit, tänkt att övervaka sjöfarten. Norska Kystverket har satsat 20 miljoner norska kronor i projektet.

Det är den andra raketuppskjutningen från den nya rymdhamnen Kosmodrom Vostotjnyj, och missödet är ett nytt bakslag för det ryska rymdprogrammet, som plågats av en rad motgångar på senare år.

Här kan du se nanosatellitens tänkta bana