Fordon

Kone: Utmattning och överbelastning bakom olyckan

Steget som brast i rulltrappan vid Flemingsbergs station. Här ligger steget upp och ner. Till vänster syns hjulinfästningen som har gått av. Foto: Huddinge kommun
Steget som brast i rulltrappan vid Flemingsbergs station. Här ligger steget upp och ner. Till vänster syns hjulinfästningen som har gått av. Foto: Huddinge kommun
Här syns steget som brast vid Flemingsbergs station. Det ligger upp och ner, till vänster syns hjulinfästningen som har gått av. Foto: Huddinge kommun
Här syns steget som brast vid Flemingsbergs station. Det ligger upp och ner, till vänster syns hjulinfästningen som har gått av. Foto: Huddinge kommun

Rulltrappan vid Flemingsbergs station hade passerat sin tekniska livslängd. Steget gick sönder på grund av utmattning och överbelastning. Det uppger företaget Kone, som utreder haveriet.

Publicerad

I morgonrusningen den 27 januari gav ett steg vika i den mittersta rulltrappan vid Flemingsbergs station. En kvinna stod på steget vid tillfället men klarade sig utan skador.

Nu framkommer delvis motstridiga bud om vad som orsakade steghaveriet. Först uppgav Huddinge kommun att rulltrappan hade använts på fel sätt, vilket hade bidragit till sprickbildning på en hjulinfästning under steget.

Den felaktiga användningen handlade, enligt Lars Lantz på Huddinge kommun, dels på att betydligt fler människor åker i trappan varje dag än vad den har dimensionerats för, dels om att den har använts även när den har stått stilla under driftstopp.

Kommunens uppgifter byggde på preliminär information från företaget Kone, som sköter underhållet av rulltrapporna vid stationen och som utreder vad som fick steget att gå sönder.

Men nu säger Kone till Ny Teknik att användningen under driftstopp inte har påverkat steghaveriet.

– Det finns absolut ingenting i en rulltrappas konstruktion som skadas av att personer går i en stillastående trappa. Vår bedömning är att allmänt slitage ligger bakom det trasiga steget, vilket vi också informerat kommunen om, säger Malin Brant-Lundin, kommunikationschef på Kone.

Rulltrapporna vid Flemingsbergs station tillverkades av företaget Orenstein & Koppel, som senare köptes av Kone. Trapporna installerades vid stationen år 1987.

– Den aktuella rulltrappan har sedan en tid tillbaka passerat sin tekniska livslängd och vi har en pågående dialog med Huddinge kommun om utbyte av denna, säger Malin Brant-Lundin.

Det är dock inte så enkelt att byta ut rulltrapporna vid stationen, eftersom nya rulltrappor inte passar deras form och infästningar, enligt Kone.

– De är så pass gamla, det finns inga rulltrappor som går att sätta in där i dag, säger Malin Brant-Lundin.

Därför arbetar kommunen med att se över hur hela huset vid stationen kan förändras. Tanken är att ta fram en bättre och mer långsiktig lösning på hur människor ska kunna ta sig vidare från pendeltågen.

Fem steg i olyckstrappan har bytts ut och ett arbete pågår för att även byta ut slitna steg i de övriga två trapporna vid stationen.

Kones utredning av steghaveriet är ännu inte färdig. Men den pekar på att det varken var konstruktionsfel eller materialfel som orsakade haveriet, enligt Malin Brant-Lundin.

– Nej, det berodde på ålder, utmattning och ökad användning, säger hon.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!