FORDON

Kolmården och Furuvik stänger attraktioner – Liseberg håller sina öppna

Godiståget på Kolmården.
Godiståget på Kolmården.

Flera svenska nöjesparker har åkattraktioner av samma tillverkare som Jetline på Gröna Lund. Nu stänger Kolmårdens djurpark sin bergochdalbana Godiståget, och Furuviksparken stänger sin Draken. Liseberg håller sina attraktioner från samma tillverkare öppna.

Publicerad Uppdaterad

Kolmårdens djurpark stänger sin bergochdalbana Godiståget och Furuviksparken stänger bergochdalbanan Draken.

Båda attraktionerna har samma tillverkare som Jetline på Gröna Lund, Zierer, där den allvarliga olyckan skedde under söndagen då en person omkom och nio personer skadades.

– Vi bestämde oss därför för att ställa Godiståget från och med i dag, säger Christine Karmfalk, vd för Kolmårdens djurpark till P4 Östergötland.

Både Kolmårdens djurpark och Furuviksparken skriver att ingenting pekar på att något skulle vara fel med Draken eller Godiståget. Attraktionerna kommer dock att vara stängda tillsvidare av säkerhetsskäl, i väntan på pågående utredning.

Kolmårdens största bergochdalbana Wildfire körs dock som vanligt. Den attraktionen har en annan tillverkare och en annan konstruktion, enligt Kolmården.

– Vi hade diskussioner i går och vi känner oss väldigt trygga med just Wildfire, säger Christine Karmfalk till P4 Östergötland.

Tillverkarens åkattraktioner på svenska nöjesfält

Den tyska tillverkaren Zierer står bakom flera åkattraktioner i svenska nöjesparker:

• Jetline, Gröna Lund 

• Nyckelpigan, Gröna Lund

• Godiståget, Kolmårdens djurpark 

• Draken, på Furuviksparken

• Lisebergsbanan, Liseberg 

• Rabalder, Liseberg

• Hissningen, Liseberg

• Mechanica, Liseberg

• Slänggungan, Liseberg

Liseberg håller sina åkattraktioner öppna

Liseberg i Göteborg som alltså har flera attraktioner från samma tillverkare har valt att ha dem i fortsatt drift..

– Vi har ingen information som gör att det skulle vara nödvändigt att stänga, säger Andreas Andersen, vd på Liseberg.

Han menar att det finns två orsaker till varför de väljer att hålla alla attraktioner öppna. Den ena är att de har egna kontroller som de känner sig trygga med. 

– Den andra orsaken, som kanske är den viktigaste, är att vi 2018 köpte fyra nya tåg till Lisebergsbanan. Vi kör alltså med fem år gamla tåg och inte med 35 år gamla tåg som på Gröna Lund. Det gör att den tekniska bedömningen är ganska annorlunda, säger Andreas Andersen och tillägger:Men med det sagt, får vi information från haverikommissionen som ändrar den bedömningen så stänger vi. Vi kommer alltid välja det säkra före det osäkra.

TT: Vad säger du till dem som känner sig osäkra på ett besök?

– Jag förstår att man som besökare kan vara skakig och att många nu har frågor. Det kommer vara möjligt att ställa frågor under dagen.