Knarkbaronernas hemliga smuggelubåtar allt mer avancerade

2018-04-25 09:42  

Ubåtar byggs på hemliga varv i djungeln där konstruktionerna blir allt bättre och det ryktas om ryska ubåtsdesigners.

Satelliter följer knarksmugglarnas aktiviteter på den amerikanska kontinenten, men det har visat sig vara svårt att se genom mangroveträskens lövverk på Colombias västkust. Där gömmer sig drogbaronernas ubåtar, och farkosterna har blivit ett verkligt gissel för USA:s myndigheter.

Under de senaste 25 åren har träsken och djunglerna varit bas för hemliga ubåtsvarv – och de kriminellas konstruktioner blir allt bättre. Förra sommaren beslagtog Colombiansk militär en ubåt som hade utrustats med en tystare motor och över 100 batterier. Det finns uppgifter om att knarkbaronerna har ryska ubåtsdesigners på lönelistan.

De väl tilltagna farkosterna kan bära med sig kokain till ett gatuvärde som överstiger 1,6 miljarder kronor. Ubåtarna har vanligtvis periskop, snorkel, radar och ett luftkonditionerat utrymme för en fartygschef, en navigatör och minst en vakt.

Undviker övervakningssystem

Investeringen i ett typiskt bygge anges till drygt 16 miljoner kronor. Få av ubåtarna har dubbla skrov, med kapacitet till att nå verkliga djup. De flesta nöjer sig med att gå tämligen nära vattenytan. För att undvika att bli avslöjade av värmekameror har många lagt på ett skyddande blyfoder, och det finns även lösningar för att maskera avgaserna, bland annat genom att leda dem under båten.

Vissa experter anser att ubåtarna kan leverera en tredjedel av de droger som smugglas in i USA. Vid ett senatsförhör sa amiral Kurt Tidd, chef för U.S. Southern Command, att myndigheterna bara lyckas stoppa omkring 25 procent av knark-ubåtarna. Det beror till viss del på designen.

– Ubåtarna ligger så lågt i vattnet att det krävs en flygburen radar för att upptäcka dem, säger Erik Soykan vid U.S. Department of Homeland Security till Popular Mechanics.

USA använder mer än ett dussintal olika system, men problemet är att området som de ska övervaka är längt större en de förenta staternas sammantagna yta. Och de ubåtar som upptäcks har ofta knarket i en annan båt på släp. Då är det bara att kapa tampen, gå upp till ytan och se ut som att man är en glad amatörbiolog med en dyr hobby.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt