Fordon

Kinesisk jättekoncern köper majoritetspost i Nevs

Nevs-ägaren Kai Johan Jiang. Foto: Jonas Elofsson
Nevs-ägaren Kai Johan Jiang. Foto: Jonas Elofsson

Kinesiska koncernen Evergrande Group har köpt 51 procent av aktierna i Nevs för 8,3 miljarder svenska kronor.

Publicerad

Elbilstillverkaren Nevs, som 2012 köpte upp delar av Saabs konkursbo, har fått en ny majoritetsägare. Den kinesiska koncernen Evergrande Group har köpt 51 procent av aktierna.

Nyheten släpptes klockan 10 på tisdagsmorgonen svensk tid. Köpeskillingen är 930 miljoner dollar, motsvarande 8,3 miljarder kronor, enligt Hong Kong-baserade finanssajten Finet. Nevs kommunikationsansvarige Fredrik Fryklund bekräftar köpet.

– Det stämmer. Det blev nyss offentligt eftersom Evergrande Group är listade på Hongkong-börsen, säger han men kan inte bekräfta köpeskillingen 930 miljoner dollar.

Nevs har de senaste åren haft tunga investeringar i kombination med ett svagt kassaflöde. Med en ny stark majoritetsägare som Evergrande Group kan situationen förändras helt, hoppas Fredrik Fryklund.

– För Nevs är detta en oerhört positiv sak. Det är ingen hemlighet att vi länge har letat efter finansiärer. Det här är den perfekta matchen för Nevs. De (Evergrande, reds, anm,) jobbar dessutom hårt för gröna och ekologiska lösningar, säger han.

Evergrande Group var 2018 världens högst värderade fastighetsbolag, enligt en rapport som Xinhuanet berättar om.

– De har 7 miljoner lägenheter med 30 miljoner hyresgäster. Men bostäder är bara en del av Evergrande. De jobbar också inom hälsobranschen och har världens största bilåterförsäljare inom koncernen. Det är många pusselbitar som passar väl för Nevs, säger Fredrik Fryklund.

– Det här känns jättebra och är vad vi har väntat på länge. Jag talade nyss med Kai Johan Jiang (fram tills nyligen Nevs huvudägare, reds. anm). Han är enormt glad att ha sytt ihop affären. Det skapar mycket goda förutsättningar att förverkliga Nevs vision, säger han.

Kai Johan Jiang har varit majoritetsägare ända sedan köpet av Saabs konkursbo 2012. Staden Tianjin i i Kina, där Nevs nyligen har startat upp en fabrik, investerade 2015 1,2 miljarder svenska kronor i Nevs. Sedan dess har staden sålt av sitt innhehav. Kai Johan Jiang ägde fram tills alldeles nyligen 100 procent av aktierna, enligt Fredrik Fryklund.