Fordon

Kinesisk batteribjässe lovar skippa kobolt och nickel

Catls batterier hamnar bland annat i Teslas bilar, som här rullar fram i en fabrik utanför Shanghai. Foto: Ding Ting/Nya Kina/AP/TT
Catls batterier hamnar bland annat i Teslas bilar, som här rullar fram i en fabrik utanför Shanghai. Foto: Ding Ting/Nya Kina/AP/TT

Nya elbilsbatterier utan nickel och kobolt är på väg, lovar den kinesiska batterijätten Catl. Metallerna är kontroversiell bristvara i elektrifieringen av världens transporter.

Publicerad

En ny batterityp som är under utveckling ska inte behöva dyrbara metaller som nickel och kobolt, säger Meng Xiangfeng, högt uppsatt inom Catl, på en branschkonferens i Shanghai, rapporterar Reuters.

Några ytterligare detaljer framgår inte.

Catl säljer batterier till bland andra Tesla, vars chef Elon Musk också utlovat kommande batterier utan kobolt – en mineral som är omstridd bland annat för att många tillverkare har svårt att utesluta att barnarbete förekommer när den utvinns i Kongo-Kinshasa.

Inte ens Musk, känd för att vara nyskapande, har dock vågat stryka nickel. Tvärtom vädjade han i samband med Teslas delårsrapport nyligen om mer nickel, när nu företaget fortsätter växa i rasande takt.

– Tesla kommer att ge er ett gigantiskt, långvarigt kontrakt om ni utvinner nickel effektivt och miljövänligt, sade han i en uppmaning till gruvsektorn.

– Snälla, gräv fram mer nickel.

Elbilar och annan miljösnällare teknik har klarat sig bättre än fossilindustrin under pandemin, och lockar därför mycket nya investeringar. Sedan november förra året har Teslas aktiekurs gått upp cirka 400 procent i New York, medan Catl:s aktie har stigit nästan 200 procent i Shenzhen.