Jas provsköt Meteor i största hemlighet

2006-05-30 23:00  
Provskott från Jas 39 Gripen

Den europeiska radarjaktroboten Meteor har provskjutits för första gången på försvarets testanläggning utanför Vidsel i Norrbotten.

Provskottet, som är det första i en kort serie, skedde i största hemlighet från ett Jas 39 Gripen. Avsikten är bland annat att se hur planet och roboten samverkar vid avfyrandet, och att kontrollera att robotens egna framdrivningssystem fungerar.

Meteor, som har en räckvidd på över 100 kilometer, avfyras med raketer, men sedan tar en egen jetmotor över och för roboten mot målet.

Meteor är ett sameuropeiskt utvecklingsprojekt inom det så kallade sexnationerssamarbetet, där förutom Sverige och Storbritannien även Tyskland, Italien, Spanien och Frankrike ingår. Roboten ska passa på Jas 39 Gripen, Eurofighter och Rafale.

Utvecklingskostnaden för Meteor beräknas bli mer än åtta miljarder kronor. Sverige bidrar med en tiondel.

Varken brittiska MBDA, som är huvudleverantör i Meteorprojektet, eller svenska Saab, som är en av underleverantörerna, vill kommentera provskjutningarna innan man analyserat hela serien.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt