Fordon
”Jag trodde bilimport var en fluga”
Fordonssamlare. I dag jobbar Bilkompaniets grundare Svante Andersson mest med Stenhaga Invest. Han har 38 företag i portföljen. Bilarna har mer och mer blivit en hobby. Foto: Sören Håkanlind
Fråga och svar med Svante Andersson, grundare av Bilkompaniet.
– Många söker bilar som är väldigt speciella. Det kan röra sig om unika exemplar av Ferrari och Porsche. Ofta kan vi lösa det fort, ibland till och med väldigt fort, men det händer att det rör sig om mycket speciella modeller som kan ta år att hitta. När de väl dyker upp är det både till vår och kundens förtjusning. Men vi säljer också helt vanliga bilar.
Vilka är era typiska kunder?
– Det är många som vänder sig till oss. Företagsledare, musiker och idrottsmän, för att nämna några.
Hur kom det sig att du började med det här?
– Det grundar sig i ett stort intresse. Jag har en av norra Europas finaste privata samlingar av bilar, motorcyklar och mopeder. Närmare bestämt fyrtio bilar, bland annat Porsche och Mercedes av speciella modeller och ett hundratal mc och mopeder. Det som är unikt är att de inte är körda.
Vad var den första bil du köpte och sålde?
– Jag var 15 år och köpte en Fiat för 300 kronor. Jag sålde den efter fyra månader för 800 kronor. Procentuellt sett en av mina bästa affärer.
När blev bilförsäljningen mer yrkesmässig?
– Jag köpte och sålde bilar redan under sista halvan av 1980-talet. Efter EU-inträdet 1995 blev det enklare och billigare att importera bilar och då kände jag att det var värt att öka på bilbusinessen. Jag trodde från början att det skulle vara lite grann av en fluga, det här med att ta hem bilar från utlandet, men det har hållit i sig. Under tiden har vi byggt upp vår kundkrets, som i dag består av flera tusen personer. På så vis har vi bra koll på vilka bilar som finns och var.
Vilken typ av bilar kan ni ordna fram?
– Vilka som helst. Vi säljer både nya och begagnade, men är inte återförsäljare för någon. Vi vill vara helt fria. Vi löser kundens behov, oavsett vad han eller hon vill ha. Mest populära är Porsche, Ferrari, Mercedes, BMW och Audi. Men kunderna frågar också efter Lamborghini, Jaguar, Bentley m m.
Har du några roliga försäljningsminnen?
– Under it-bubblan handlades det med kontrakt. Då såldes vissa Ferrari-bilar för mellan en halv och en miljon över listpris, för det fanns fler köpare än bilar. Det var bland annat en kille som landade med helikopter här på Stenhaga gård, där Bilkompaniet ligger. Han tittade på mig och sa: ”Jag har tjänat en miljard, nu ska jag leka upp 100 miljoner.” Han pekade ut vad han ville ha och köpte bilen utan att provköra. It-killarna kunde betala för bilarna, men något år senare var det många som var fattiga igen. Då fick vi sälja flera av dem vi tidigare sålt.
Du lär ha köpt en Koenigsegg?
– Vi beställde den första de producerade, för jag ville sälja dem och jag ville ha en i min samling, men jag fick den inte då. Det är otroligt att Koenigsegg i ett litet land som Sverige har lyckats bygga en bil med den prestandan och den kvaliteten. Jag kan mycket väl tänka mig att köpa en i dag.
Vad är det som gör att en bil behåller sitt värde?
– Vissa bilar har gjorts i små serier och då blir de samlarexemplar. Speciella bilar – som Porsche och som dessutom inte är körda – blir världsunika efter ett antal år. Porsche är den bil som historiskt sett har hållit sig bäst i pris. Det blir en klassiker efter några år. Dessutom har Porsche en fantastisk kvalitet. Jag kör Porsche på bana. Motorer och bromsar håller hur bra som helst.
Vilken bil är du mest stolt över?
– Någon av mina gamla okörda Porschar som jag är ensam i världen om att ha.
Vad kör du för bil till vardags?
– Jag åker en Mercedes ML 63 AMG och Porsche 997 GT2.
Artikeln kommer från Affärsvärldens magasin, Platinum.
Prenumerera på Affärsvärlden här.