Fordon

Hybrider blir standard närmaste 50 åren

"Även om Toyota lanserar bränslecellbilar, elbilar eller annan alternativ teknik så är hybrider basutbudet de närmaste 50 åren", säger en talesman för biltillverkaren.

Publicerad

Uttalandet kom från Bob Carter som ingår i ledningen för Toyotas amerikanska verksamhet. Han talade på en sammankomst för media utanför Detroit på torsdagen.

Han sätter stort hopp till en kommande version av hybridbilen Prius som från 2015 ska bli 10 procent snålare än dagens modell. Han noterade den snabba efterfrågeökningen sedan hybriden introducerades i USA år 2000, och första året sålde i 5500 exemplar. Förra året såldes 236000 Priusbilar bara i USA.

- Prius är mer än en bil. Den har blivit en popikon, sa Carter.

Satoshi Ogiso, ingenjör som var med om att utveckla hybridbilen för 20 år sedan, talade vid samma möte om vilken utmaning det är att förbättra bränsleekonomin. Utan att avslöja några detaljer om den kommande Priusmodellen nämnde han att chassiet kommer att bli lägre, batteriet mer avancerat än i dag, drivpaketet med de båda motorerna mindre, lättare och billigare än i dagens modell, rapporterar nyhetsbyrå ap.

Målet är att 2016 ha sålt 5 miljoner hybridbilar i USA. Fram till juli i år har Toyota sedan introduktionen av Prius vid millennieskiftet sålt 2 miljoner hybridbilar ur Toyotas hybridsortiment. 1,4 miljoner av dem har varit Priusbilar.

Ogiso nämnde också att Toyota tänker lansera en vätgasdriven bränslecellbil på USA-marknaden 2015. Även om Toyota inte tror att bränslecellbilar blir några storsäljare förrän det finns gott om tankställen för vätgas utmed vägarna. Men enligt Satoshi Ogiso är Toyota hängivet tekniken och väntar sig att kunna sälja tiotusentals bränslecellbilar fram till 2030.