Fordon

Här testar Boeing fem autonoma jetflygplan

Stridflygets framtid? Boeings autonoma system ger en försmak av vad som komma skall. Foto: Boeing
Stridflygets framtid? Boeings autonoma system ger en försmak av vad som komma skall. Foto: Boeing

I Australien har Boeing utvärderat sitt autonoma system. Testerna visar att de fem pilotlösa jetflygplanen kunde agera med ett flockbeteende.

Publicerad

Många, bland annat Elon Musk, förutspår att stridspiloternas dagar snart är räknade. I en nära framtid kommer piloterna i stället att ersättas av autonoma stridssystem som kontrolleras av ai.

Musk: Stridsflygens era förbi

Under våren 2020 deltog Tesla-grundaren i ett symposium med USA:s flygvapen, och då proklamerade Elon Musk att stridsflygplanens era är förbi. Entreprenören förutspådde att drönare ersätter framtidens stridspiloter – som enligt honom blir chanslösa mot autonoma stridsflygplan.

Musk har efterlyst en pilotlös motsvarighet till exempelvis Lockheed Martins stridsflygplan F-35. Nu är det istället Boeing som levererar det som Tesla-vd:n efterfrågar, eller i alla fall en försmak. I Australien har bolaget nyligen avslutat sina flygtester av fem små jetplan som styrs av artificiell intelligens.

Delar navigation, kontroller och data

Under tio dagar utvärderades tekniken vid Flight Test Range i Cloncurry, som en del i Boeings Advanced Queensland Autonomous Systems Platform Technology Project. Testfarkosterna är 3,4 meter långa och ombord finns ett avancerat system för autonomi som låter flygplanen dela navigation, kontroller och data med varandra – vilket innebär att de röra sig i grupp.

– Med tanke på flygplanens storlek, antal och flyghastighet i testet är det här ett betydande framsteg för Boeing och industrin avseende teknikutvecklingen kring system för autonoma uppdrag, säger Emily Hughes, chef vid Phantom Works International.

Visar hur planen kan samarbeta

I testet utökades antalet farkoster stegvis tills alla fem arbetade som ett team, vilket går att se i filmen nedan.

– Testerna demonstrerade hur vi framgångsrikt har lyckats använda ai-algoritmer för att "lära" flygplanens hjärna att förstå vad som krävs av den. Datalänkkapaciteten gör det möjligt för flygplanet att kommunicera med de andra plattformarna så att de kan samarbeta för att klara av ett uppdrag, säger Emily Hughes.