Här byggs Saabs nya ubåt

2015-09-15 14:04  

I dagarna inleddes arbetet på det som ska bli försvarets nya ubåtar.

Fredag 4:e september skars spantet till den nya ubåten A26 ut på varvet i Karlskrona. Den nya modellen av ubåt ska kunna utrustas med minor och torpeder. Den har även kapacitet att skicka iväg andra undervattensfarkoster via en horisontell tub, en innovation som går under namnet Multi Mission Portal.

- Nu har vi lämnat designfasen och påbörjat konstruktion och produktion av A26, en av pelarna i morgondagens svenska sjöförsvar. A26 är en helt ny förmågebärare, båten byggs av moduler och med en teknik som garanterar en låg livscykelkostnad. A26 är en ubåt som kan anpassas efter det uppdrag som ges. Att produktionen nu är igång är dessutom en tydlig signal till andra potentiella kunder runt om i världen att Saab är redo att leverera också till dem, säger Gunnar Wieslander, chef för affärsenheten Saab Kockums i ett pressmeddelande.

Saab har kontrakt  med Försvarets materielverk på 7,6 miljarder kronor för att bygga, testa och leverera två nya ubåtar av typ A26. Den första ubåten ska levereras år 2022.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt