Fordon

Här är prislappen på Super-Jas

Gripen Next Generation Foto: Gripen International
Gripen Next Generation Foto: Gripen International
Gripen Next Generation i vindtunnelprov. Foto: Gripen International
Gripen Next Generation i vindtunnelprov. Foto: Gripen International

Vad kostar ett Jasplan egentligen? Det svar man fått från tillverkaren Saab har varit svävande. Men nu finns det en officiell prislapp på det nya superplanet som ska tillfredsställa de gamla Natonationerna Danmark och Norge – 580 miljoner kronor stycket.

Publicerad

Det är den danska tidningen Ingenjören som tagit del av Saabs offert till den danska regeringen på 48 plan av Gripen Next Generation, det som respektlöst brukar kallas Super-Jas.

För ett helt Gripensystem med 48 plan, utbildning, service och reservdelar vill Saabägda Gripen International ha 22 miljarder danska kronor.

Då har man räknat ut livscykelkostnaden på 20 år.

Utslaget per plan blir det 458 miljoner danska kronor eller 580 miljoner svenska kronor.

Prislappskuppen

Att så tydligt gå ut med en bindande livscykelkostnad ses i Danmark som en kupp från Saabs sida. En sådant klarspråk väntas inte den amerikanska konkurrenten Lockheed Martin komma med, enligt Ingenjören.

På torsdag ska det danska foketinget diskutera köpet av nya stridsflygplan och Saabs offert väntas få stor uppmärksamhet.

Gripen mot Lightning

Som det ser ut just nu så är det bara Gripen International med Gripen Next Generation och Lockheed Martin med F-35 Joint Strike Fighter, eller Lightning som den också kallas, som är kvar som budgivare i den danska affären.

Franska Dassault med Rafale har hoppat av liksom europeiska EADS med Eurofighter.

Även i Norge står kampen mellan Gripen och F-35. Också Norge ska byta ut sina gamla Lockheed Martin-plan F-16 mot modernare plan och det pris som Norge får betala för Gripen är sannolikt helt i linje med det danska priset.

Fram till för ett år sedan såg det ut som en promenadseger för Lockheed Martin både i Norge och Danmark, men Saab har med sin låga livcykelkostnad blivit ett allvarligt hot mot det amerikanska planet.