Här är flygvapnets nya klargöringsfordon

2020-02-24 07:24  

Dallasjeeparnas historia inom Försvarsmakten tycks vara all. Nu ersätts de kritiserade fordonen av nya från Mercedes–Benz – med 17 tons bogservikt.

För ett år sedan riktade skyddsombud på Försvarsmakten kritik mot att de så kallade Dallasjeeparna (Jeep Gladiator) togs i drift igen, vilket SVT Nyheter rapporterade om. Fordonen var alltför ålderdomliga gällande trafiksäkerhet och miljöhänsyn, ansåg ombuden.

Beslutet att ta dem i drift kom sedan Försvarsmakten bestämt sig för att börja använda sig av så kallad spridd klargörning av flygplanen, en ny variant av den ursprungliga formen rörlig klargörning som var skälet till att Dallasjeeparna köptes in 1981. Innan dess taxade flygplanen fram till klargörningsfordonen i stället för tvärtom.

90 fordon beställda

Försvarets materielverk (FMV) meddelar nu att kontrakt har tecknats gällande leverans av 90 stycken nya klargöringsfordon, till ett värde av cirka 200 miljoner kronor. Tillverkaren är Mercedes-Benz och modellen är i grunden samma som försvarets befintliga fordon TGB 15, GW CDI 6x6(Terrängbil 15). I den civila version kallas modellen för Mercedes-Benz G300 och har tillverkats sedan 1979.

De nu beställda klargöringsfordonen kommer senare att byggas om för att passa verksamheterna vid stridsflygkompanierna respektive helikopterskvadronerna.

17 tons bogservikt

För att klara av att dra fullutrustade stridsflygplan och tunga helikoptrar har svängradierna och bogserförmågan på imponerande 17 ton särskilt testats vid FMV:s enhet Test och evaluering. Testerna gav överlag positiva resultat men "behov av vissa åtgärder" identifierades även.

Kontraktsvärdet 200 miljoner kronor innefattar även typarbete, utbildning, dokumentation och systemsäkerhetsarbete.

Försvarsmakten beräknar att fordonen kommer att levereras under 2021 och 2022, eventuellt med start redan i slutet av året.

Fakta: TGB 15

Modell: Mercedes-Benz G300 6x6

Totalvikt: 6 500 kg

Lastvikt: 2 080 kg

Dragvikt: 2 500 kg

Bogservikt (FMV T&E): 17 000 kg

Längd: 6 350 mm

Bredd: 2 150 mm

Höjd: 2 400 mm

Svängradie: 7 500 (h)/8 100 (v) mm

Besättning: 1 förare/3 passagerare

Källa: Försvarsmakten

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt