Fordon

Här är Faraday Futures Tesla-utmanare

Faraday Futures FF 91. Foto: TT/ AP Photo / Jae C. Hong
Faraday Futures FF 91. Foto: TT/ AP Photo / Jae C. Hong

CES 2017. Det omtalade Faraday Future har visat upp en nästan produktionsklar bil, FF91. Den futuristiska satsningen är en av flera i den kinesiske miljardären Jia Yuetings försök att hinna ifatt Tesla – och köra om den traditionella bilindustrin.

Publicerad

FF91 beskrivs av sin designer Richard Kim som ”skum-söt” (weird pretty), rapporterar Reuters. Det är en lyxig el-suv som väntas kosta 180 000 dollar (1,65 miljoner kronor) i USA. Tanken är att konkurrera med Teslas Model X, och få laddhybrider som Volvos XC90 T8 att framstå som gårdagens teknik.

– Vi visar upp det första exemplaret av en ny art, sade Faraday Futures utvecklingschef Nick Sampson enligt närvarande medier på presentationen vid it-mässan CES i Las Vegas natten till onsdagen svensk tid.

Bilen är futuristisk, exempelvis med hologram i stället för vanliga displayer för föraren. Den ska också vara försedd med all nödvändig hårdvara för att kunna vara självkörande, precis som Teslas bilar redan är sedan någon månad tillbaka – i väntan på att lagar och regler tillåter självkörande bilar.

Läs mer:

En FF91 har över 1 000 hästkrafter, och ska kunna köra 60 mil mellan laddningarna

Förutom i Faraday Future är Jia Yueting delaktig i LeEco, som också visar upp en science fiction-artad el-prototyp i Las Vegas, samt i likaledes elbilssatsande Lucid Motors.

De senaste månaderna har dock frågetecknen växt kring finansieringen av de extravaganta projekten, bland annat har Faraday Future haft svårt att betala räkningar.

Den som vågar kan lägga 5 000 dollar för att förhandsboka en FF91. Leveranserna ska börja nästa år.